Hrvati razmišljaju o zabrani kreditiranja u drugim valutama

Dodajte komentar

Ministar finansija Hrvatske Boris lalovac izjavio je danas da se razmatraju sve opcije za rješenje problema dužnika u švajcarskim francima, među kojima je i mogućnost da se donese poseban zakon o stambenom kreditiranju i zabrani finansiranje u drugim valutama.

Lalovac je uoči sjednice Vlade novinarima na Markovom trgu kazao i da će se u danas naći s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem s kojim će razgovarati o svim opcijama.

“Ja ću se danas naći s guvernerom, jer on je nudio i neke druge modele. Ono što je bitno reći je da ćemo mi vjerovatno ići s nekakvim zakonskim rješenjima, razmatramo da možda donesemo poseban zakon o stambenom kreditiranju i da zabranimo takvo finansiranje u drugim valutama”, izjavio je Lalovac.

HNB je u srijedu objavio analizu o kreditima u CHF i nekim mogućnostima državne intervencije, u kojoj se analiziraju učinci pet opcija rješenja problema dužnika u CHF, među kojima je finansijski najneisplatljiviji tzv. mađarski model, odnosno konverzija svih valutno indeksiranih kredita (i CHF i euro) u kunske. Takav bi model, po procjenama HNB-a, međunarodne rezerve Hrvatske smanji za više od 70 posto, odnosno one bi pale ispod 3 milijarde eura, što bi moglo imati nesagledive posljedice na ukupnu ekonomiju.

Među analiziranim opcijama je i ona o preugovaranju postojećih kredita na temelju aktualne tržišne vrijednosti nekretnina i trenutne kreditne sposobnosti dužnika, koja se ocjenjuje kao ‘najmanje bolna’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *