Danas počinje izgradnja podmorskog kabla

Dodajte komentar

Izgradnja podvodnog kabla od Peskare do Tivta treba da počne danas. U toku je priprema gradilišta za kabl, konvertorsku i trafostanicu na samoj plaži Vilađo Alcione, u neposrednoj blizini ušća rječice Foso Valelunga u Jadransko more.

Predstavnici Terne, kompanije koja gradi kabl vrijedan 775 miliona eura, imali su juče tehnički sastanak u lučkoj kapetaniji, kojem su prisustvovali i predstavnici opštinske policije. Sa tog sastanka su poslali saopštenje za javnost, jer su građani Peskare i okolnih naselja zabrinuti zbog početka realizacije tog projekta.

Ovaj projekat neće negativno uticati na okolinu, a zračenje elektromagnetskog polja je jednako prirodnim, tako da je taj rizik eliminisan navodi se u saopštenju kompanije Terna i ističe da će raskopanu plažu sanirati do početka sezone.

Iz kompanije su podsjetili da provincija Abruci, u kojoj su Peskara i kupalište Vilanova di Cepagati, gdje će se vršiti građevinski radovi, pate od deficita električne energije, koji bi trebalo da bude eliminisan izgradnjom ovog kabla.

– Terna postupa u skladu sa dekretom Ministarstva ekonomije broj 239 od 28. jula 2011. godine naveli su iz kompanije.

Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisali su 23. novembra 2010. godine predstavnici Vlade Crne Gore, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i italijanske kompanije Terna. Ugovorom je predviđeno da se 40 godina od izgradnje kabla prihod dijeli tako što će Terni pripasti 80 odsto, a Crnogorskom elektroprenosnom sistemu 20 procenata. U izgradnji kabla CGES učestvuje sa 20 odsto, s tim što je gro sredstava obezbijeđeno kroz kreditne aranžmane sa Njemačkom razvojnom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

CGES ove godine ulaže 15 miliona

CGES nas je obavijestio da će početi radovi i da će u ovoj godini biti investirano preko 15 miliona eura, kazao je Pobjedi ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić, odgovarajući na pitanje kada će početi gradnja kabla. Poznato je, dodao je, da su hrvatske nadležne institucije dale načelnu saglasnost Terni u vezi sa trasom kabla.

– Preostalo je da definišu detalje. Pošto postavljanje podmorskog kabla predstavlja dio odgovornosti našeg partnera, u prethodnom periodu smo nastojali da podržimo nalaženje rješenja koje bi obezbijedilo efikasnu realizaciju projekta i vjerujemo da je rješenje po ovom pitanju nađeno istakao je Kavarić. Ministar je kazao da nemaju zvaničnu informaciju da u italijanskom mjestu gdje izlazi kabl postoje problemi koji bi mogli uticati na dinamiku projekta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *