Trgovci valutama u strahu od sjutrašnjeg zasijedanja ECB-a

Kurs eura na međunarodnim deviznim tržištima danas nije bilježio veće promjene prema dolaru jer su ulagači većinom na oprezu pred sjutrašnje zasijedanje Evropske centralne banke (ECB), u koju su sve oči uprte zbog moguće objave programa kvantitativnog monetarnog ublažavanja radi podupiranja rasta i inflacije.

U opreznom trgovanju kurs eura kretao se tako na 1,1573 dolara, nedaleko najnižih nivoa u 11 godina od 1,1459 dolara, na koje se bio spustio prošle nedjelje. Istovremeno, kurs eura zadržao se blizu pariteta sa švajcarskim frankom, pa se njime trgovalo po 1,0020 franaka, prema posljednjim podacima, nakon što je nakratko dostigao najviši dnevni nivo od 1,0138 franaka.

Sve oči uprte su u ECB, čije sutrašnje zasjedanje nestrpljivo iščekuju svi tržišni učesnici u potrazi za smjernicama.

Ian Stannard, valutni strateg u investicijskoj banci Morgan Stanley u Londonu, kazao je da su ulagači posljednjih dana oprezni u pogledu eura zbog ključnog zasjedanja ECB-a. Dodaje, međutim, da je program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike najvećim dijelom već uračunat u kurs jedinstvene valute.

Nadajmo se samo da čelnik ECB-a Mario Draghi i ECB neće razočarati, jer bi situacija vrlo brzo mogla postati ozbiljna,” kazao je Michael Hewson, valutni analitičar u kompaniji CMC Markets.

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.