Rast franka pogodio cijeli svijet

Odluka Švajcarske da odustane od ograničavanja rasta domaće valute imala je posljedice širom svijeta, ocijenio je guverner Nacionalne banke Austrije, Evald Novotni.

On je, na konferenciji ekonomskog magazina Juromani ukazao da su iznenadnim jačanjem švajcarskog franka najviše pogođene zemlje centralne i istočne Evrope.

Novotni, koji je i potpredsjednik Evropske centralne banke, objasnio je da je udio hipotekarnih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koje su uzeli građani u zemljama centralne i istoične Evrope – veliki.

Prema njegovim riječima, u Austriji je taj udeo 18 odsto, u Mađarskoj čak 26 i Poljskoj 14 procenata.

“Mislim da ne treba dramatizovati. Ovo su mahom dugoročni krediti, tako da nema većih efekata koji nastupaju odmah”, kazao je.

Novotni smatra da situacija sa frankom pokazuje prednosti monetarne unije, gdje postoji zajednička valuta.

Komentarišući privredni rast u svijetu, austrijski guverner je u svom obraćanju na konferenciji, ukazao da SAD imaju veliki rast, dok eurozona ima slabiju perspektivu rasta.

Zemlje centralne i istočne Evrope, kako je dodao, imaju perspektivu rasta koja je iznad evropskog prosjeka. Iako ne očekuje deflaciju Novotni je rekao da centralni bankari moraju neprestano da prate dešavanja, jer je teže boriti se protiv deflacije nego inflacije.

Centralne banke Evrope i SAD su nakon krize 2007. reagovale snažno, ali su potom primijenile različite strategije, objasnio je on.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.