BiH: Uštede na punom rezervoaru i do 40 maraka

Dodajte komentar

Nakon što je tokom prethodnih mjeseci došlo do kontinuiranog pada cijena nafte, iz Ministarstva trgovine Federacije BiH za Anadolu Agency (AA) su potvrdili da bi u narednom periodu moglo doći do dodatnog pada cijena naftnih derivata.

Već sada vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti i do 40 konvertabilnih maraka.

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za Anadoliju je izjavila da postoji mogućnost da cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine dodatno padaju u narednom periodu.

– Od petka prošle sedmice smo imali zahtjeve distributera za sniženjem cijena nafte i nove cijene su stupile na snagu u ponedjeljak. Trenutna cijena nafte je u prosjeku 1,80 KM. Ako se nastavi trenutni trend na globalnom tržištu, onda se može očekivati daljnji pad cijena nafte i kod nas. Ipak, to zavisi od distributera i od njihove reakcije na dešavanja na globalnom tržištu – kazala je Crnalić.

Iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH za su naveli da uslovi za smanjenje cijena naftnih derivata na tržištu Federacije BiH, koji su u posljednje vrijeme učestali, nastaju, prije svega, kao posljedica smanjenja rafinerijskih cijena.

– U posljednjih mjesec dana zabilježeno je praktično šesto smanjenje cijena, što znači da su pozitivni trendovi zastupljeni relativno duži vremenski period. Obzirom da se posljednjih dana vrlo često u medijima govori o direktnoj povezanosti kretanja cijena na berzama sa malopodajnim cijenama, smatramo izuzetno važnim napomenuti da ta veza ni u kom slučaju nije direktna. Posebno iz razloga što svako smanjenje cijena barela na tržištima ne znači automatski uslov za smanjenje cijena u maloprodaji. Ovdje svakako treba imati u vidu i vrijednost dolara. Svakako treba imati u vidu da su u međuvremenu uvedene i akciza za autoceste na gorivo po osnovu Zakona o akcizama i taksa za terminale po osnovu Zakona o naftnim derivatima F BiH – naveli su iz ovog udruženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *