Za kredite založena imovina vrijedna 5,1 milijardu eura

Dodajte komentar

Stanovi, zgrade, poslovni prostori, jahte, livade, novac… koji su kod crnogorskih banaka založeni za kredite ukupno su vrijedni 5,1 milijardu eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke Crne Gore CBCG.

„Ukupna vrijednost kolaterala na nivou sistema iznosi 5,1 milijardu eura uključujući i novčani kolateral. To je podatak s kraja novembra 2014. godine“, kazali su iz CBCG.

Posljednji podaci CBCG, podsjetimo, pokazuju da su ukupno odobreni krediti u Crnoj Gori 2,42 milijarde eura od čega privredi i stanovništvu 73,6 odsto.

Iz Centralne banke nijesu mogli da saopšte podatak koliko je oduzete imovine na ime kredita koji se ne vraćaju.

Direktor Univerzal banke i ekonomski analitičar Predrag Drecun, komentarišući podatak da je vrijednost kolaterala 5,1 milijardu, kaže da mu se čini da je to puno, odnosno da je precijenjeno. No, kaže Drecun, ako je to realna vrijednost, onda je to dobro.

„Trebalo bi znati strukturu odobrenih kredita jer krediti dati penzionerima nijesu zaštićeni nikakvim kolateralom niti bilo kakvim čvrstim obezbjeđenjem, pošto se koristi administrativna zabrana na penzije. To se smatra dobrim obezbjeđenjem. To znači da je iznos kolateralizovanih kredita manji. No, sve u svemu odoka se može reći da se radi o precijenjenoj imovini“, kaže Drecun i dodaje da bi trebalo znati starost tih procjena.

Prema njegovim riječima ukoliko su procjene starije od tri ili četiri godine onda se sa sigurnošću može cijeniti da je precijenjeno.

„Ukoliko je napravljena reprocjena u skladu sa novim tržišnim uslovima onda je drugačije“, ocijenio je Drecun.

Za crnogorske prilike pet milijardi je puno, to je ogromna imovina.

Nijesam siguran da bi danas sva naša privreda mogla da bude prodata za pet milijardi. Prosto nijesam siguran da krediti koje su uzeli građani i privredni subjekti vrijede toliko, odnosno da su toliko vrijedne nekretnine kojima su pokriveni. Ako je to realna vrijednost onda je to dobro“, ocijenio je Drecun koji priznaje da nije očekivao toliku vrijednost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *