Saxo banka predviđa oštar rast tržišne nestabilnosti i povećava zahtjeve za marginu za FX i CFD trgovanje

Dodajte komentar

Saxo banka (Saxo Bank), specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, danas je objavila da će povećati zahtjeve za marginu za više instrumenata kako bi se uskladila sa promjenom paradigme na finansijskim tržištima kod kojih bi moglo doći do oštrog povećanja nestabilnosti nakon dužeg perioda niske nestabilnosti u više klasa tržišnih materijala. Date izmjene stupaju na snagu u srijedu, 21. januara 2015. godine, u 16:00 sati po centralnoevropskom vremenu.

Ovaj korak je posljedica usklađivanja niza faktora rizika kod kojih bi moglo doći do oštrog povećanja ili smanjenja cijene materijala, što bi izazvalo povećanu nestabilnost na tržištima. Uslijedio je nakon ukidanja minimalnog kursa između švajcarskog franka i eura koje je najavljeno od strane Švajcarske nacionalne banke (SNB) 15. januara 2015. godine.

U svom komentaru na datu mjeru, Steen Blaafalk, iz sektora Saxo banke za globalne finansije i operacije rizika, izjavio je:

Vanredni događaji koji su se desili u proteklih nekoliko dana pokazali su da se tržište vraća na ekstremnu nestabilnost koju, u nekim klasama materijala, nismo vidjeli godinama.

Nismo nijednom rekli da imamo kristalnu kuglu, ali bi investitore trebalo upozoriti na rizike. Našim modelima rizika i našom strogom metodologijom za upravljanje rizicima od nas se zahtijeva da povećamo marginu za više instrumenata. Želimo da naši klijenti budu u potpunosti pripremljeni na povećanu nestabilnost i kratkoročne šokove kao što je odluka SNB-a. Smatramo da su i drugi događaji kao što je odluka Evropske centralne banke o uvođenju kvantitativnog popuštanja koja se očekuje krajem ove sedmice, i izbori u Grčkoj koji su predviđeni za 25. Januar, među onim događajima koji bi mogli izazvati dalju nestabilnost.“

Saxo Banka je prepoznala još u septembru 2014. godine rizik da je moguće da će SNB biti primorana da ukine svoju donju granicu deviznog kursa, povećanjem iznosa margine koja je potrebna za trgovanje švajcarskim francima sa dva procenta na četiri procenta do osam procenata početkom septembra.

O Saxo banci

Saxo banka (Saxo Bank) je specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, nudi privatnim investitorima i institucijama koje su klijenti cijeli skup alata za njihove strategije trgovanja i investiranja. Njen finansijski portal, TradingFloor.com, je prva društvena platforma za trgovanje različitim tržišnim materijalima. Kao potpuno licencirana i regulisana banka, Saxo banka omogućava klijentima da trguju valutama (FX), ugovorima za razliku u cijeni (CFD), fondovima kojima se trguje na berzi (ETF), akcijama, fjučersima, opcijama i drugim derivatima na nagrađivanoj SaxoTrader platformi, kojoj se može pristupiti preko PC-a, tableta ili smart telefona preko jedinstvenog naloga i koja je dostupna na preko 20 jezika. Platformu je preuzelo više od 100 najvećih finansijskih institucija širom svijeta. Saxo banka takođe nudi upravljanje profesionalnim portfoliom i fondovima kao i tradicionalne bankarske usluge preko banke Saxo Privatbank. Osnovana 1992. godine, Saxo banka ima sjedište u Kopenhagenu i filijale u 26 zemalja širom Evrope, Azije, Bliskog istoka, Južne Amerike, Afrike i Australije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *