Poljska zbog “švajcaraca” naredila pokretanje istrage

Dodajte komentar

Poljski premijer Eva Kopač naredila je danas pokretanje istrage o stambenim kreditima koje su nudile lokalne banke, zbog problema u kojima se našlo oko 500.000 vlasnika nekretnina usljed rasta vrijednosti švajcarskog franka.

Šefovi velikih banaka sastaće se tokom dana sa ministrom finansija, predstavnicima regulatornih agencija i guvernerom centralne banke Marekom Belkom.

Belka je pozvao juče na usvajanje „vanrednih mjera“ i eventualno smanjenje rata stambenih kredita da bi se zaduženim građanima olakšala situacija.

Vlada je saopštila da kroz istragu treba provjeriti da li su banke svojim aktivnostima narušile „pravno zaštićene interese“ građana koji su se zaduživali.

Vrijednost stambenih kredita indeksovanih u francima u Poljskoj krajem novembra bila je oko 36 milijardi dolara, što je skoro osam odsto društvenog proizvoda u najvećoj ekonomiji centralne Evrope.

Kurs poljske zlote prema franku porastao je sa 3,6 na 4,6 prošle sedmice, poslije odluke Nacionalne banke Švajcarske da odustane od politike ograničavanja vrijednosti franka prema euru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *