Lalovac: Neka nas banke slobodno tuže

Dodajte komentar

Ministar finansija Boris Lalovac je bankama na reakcije da je Vladino rješenje protivno Ustavu poručio da slobodno krenu s pitanjima prema Ustavnom sudu.

“Ustav za nas znači štititi građane. Vidjeli ste koliko je građana zaduženih u švajcarcima razmišljalo o samoubojstvu. Da se to ne daj bože dogodilo, pitali biste nas zbog čega nismo ranije regovali”, izjavio je ministar Lalovac nakon sastanka s predstavnicima Udruge Franak.

Lalovac je rekao kako će Vlada biti uključena u dugoročno rješavanje ovog problema te kako modele planiraju otvoriti u nekoliko mjeseci, a u tom slučaju Udruga Franak ne bi krenula s protestom.

Predstavnici Udruge Franak Katarina Lucić i Denis Smajo nakon sastanka s Lalovcem kazali su da su spremni privremeno da odgode najavljene proteste. O mjerama koje Vlada priprema izjasniće se kad dobiju njihov nacrt, poručio je Smajo. Lucić dodaje kako je za njih prihvatljivo da Vlada izađe s prijedlogom konačnog rješenja krize švajcarca u narednih nekoliko mjeseci.

“To je prihvatljivo ako vidimo da ima dijaloga, da smo aktivni učesnici i da se održavaju konstruktivni sastanci. Ako se tri mjeseca ništa ne dogodi, to znači da nema političke volje”, poručila je Lucić i time Vladi de facto zadala rok u kojem moraju riješiti problem dužnika u švajcarskim francima.

Udruga Franak traži konverziju kredita u kune prema kursu koji je vrijedio na dan sklapanja ugovora, uz dodatni uslov da troškove konverzije ne snose dužnici, te da banke vrate građanima preplaćena sredstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *