Američkim turistima Evropa postala vrlo povoljna

Dodajte komentar

Prošlonedeljni neočekivani potez Švicarske centralne banke unio je pometnju na financijska tržišta. No dinamična situacija na finansijskim tržištima je dovela i do toga da su evropske turističke destinacije postale znatno povoljnije za turiste iz SAD-a i Kanade.

Na primjer, Chicago Tribune svojim čitaocima savjetuje sljedeće – iz Pariza pošaljite razglednicu naslovljenu na ‘Mario Draghi, predsjednik Evropske centralne banke’, te mu zahvalite što vam je omogućio putovanje života za cijenu koja je u potpunosti prihvatljiva vašem budžetu.

Naime, euro u odnosu na dolar pada tolikom brzinom da neće proći mnogo prije nego se njihove vrijednosti izjednače – u jednom je trenutku pao na 1.1560, što je nivo na kojoj se euro posljednji put našao još 2002. godine. S druge strane, BDP SAD-a je narastao pet posto, nezaposlenost je pala, a potrošačima u SAD-u na ruku ide i pad cijena nafte. Evropa je, u međuvremenu, zapela u recesiji u kakvoj nije bila od tridesetih godina prošlog vijeka.

Ukratko, ako naglasak stavimo na turizam, Amerikancima će Evropa postati turistički povoljnija, isto kao što Rusima postaje sve skuplja.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *