5 savjeta kako započeti novu karijeru

Dodajte komentar

Ulaskom u novu godinu u svakoj zemlji gdje je ekonomija u padu, a prognoze poslovnih stručnjaka crne, dobiti bilo kakav posao već je sam po sebi uspjeh.

Ipak, ponekad ni finansijska sigurnost ne donosi zadovoljstvo na radnom mjestu. Evo nekoliko savjeta kako u 2015 započeti posve novu karijeru, kako za ambiciozne koji žele probati nešto novo, tako i za one toliko očajne na sadašnjem radnom mjestu da su spremni rizikovati u zemlji sa 300.000 nezaposlenih.

1. Da biste ste se osjećali zadovoljni na poslu razmislite u kakvom okruženju želite da radite

Ovo je vrlo jednostavno. Ukoliko najbolje radite pod pritiskom, i uživate u takmičenju s kolegama, tražite zanimanja koja odgovaraju vašem karakteru. U slučaju da ste pasivniji, ili podložni osjećajima, previše stresa može vas vrlo lako dokrajčiti.

2. Kako do kraja se držati novogodišnjih odluka

Napišite ih na papir, te stavite na frižider ili neko slično vidljivo mjesto u stanu. Imajte plan kako vaše snove da sprovedete  u realnost. Važno je imati blisku osobu koja će vas podržavati u vašim planovima.

3. Informišite se o željenom sektoru

Pođite u knjižaru, ili na internetu detaljno proučite karakteristike i posebnosti željenog posla. Ostanite motivisani, te se povežite s ljudima iz toga sektora. Poslušajte njihove savjete i iskustva. Ispitajte kojim putem su oni došli do toga zaposlenja

4. Pametno sastavite CV

Napišite dovoljno informacija koje će poslodavcu opisati vaše sposobnosti i na najbolji način istaknuti vaše prednosti nad drugim kandidatima. Listu prethodnih poslova sastavite hronološkim redoslijedom, no u prvi plan svakako stavite ono što bi vaše prethodne poslove moglo povezati sa novima. I ne zaboravite, neke vještine dobrodošle su na sasvim različitim poslovima.

5. Pripremite se za testiranja

Vježbajte sat vremena dnevno. U modernim testovima najčešće se želi doznati koliko brzo ispitanik razmišlja i reaguje. Na primjer, rješavanje matematičkih zadataka može vam pomoći da poboljšate svoje rezultate u snalaženju i rješavanju konkretnih problema. No, sigurnost nastupa, te poznavanje područja o kojem je riječ, još uvijek su najvažniji elementi za uspjeh na svakom razgovoru za posao.

Sve navedeno, naravno, ne garantuje uspjeh, no dobar je početak prema nečemu drugačijem – poslu koji će vas više ispunjavati od sadašnjeg. No, prije toga dobro odvagajte jer se u komšijinom dvorištu trava uvijek čini zelenija, pa provjerite je li novi posao baš ono što će vas zadovoljiti ili razlog nezadovoljstva ipak leži u nečem drugom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *