Šta su `sveznalice` iz Davosa do sada pogodile, a šta su promašile?

Dodajte komentar

Kako se svjetski poslovna i politička elita polako okuplja na švajcarskim Alpama za godišnji sastanak pod kristalnim kuglama, istorija pokazuje da će `sveznalice` iz Davosa mnogo toga pogriješiti u svojim procjenama, počinje Euroactiv svoj tekst o svim dosadašnjim pogrešnim predviđanjima elite u Davosu.

Na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u elitnom zimovalištu okupiće se 1.500 poslovnih lidera i 40 šefova vlada koji će od 21. do 24. januara raspravljati o krupnim temama, od cijena nafte do budućnosti interneta.

Razgovor će se voditi u sjenci bezbjedonosne politike nakon napada u Parizu te o razmatranju Evropske centralne banke o radikalnom programu otkupa obveznica i švajcarskom franku. Svježi planinski vazduh očito djeluje na rast samopouzdanja u procjenama, ali dosadašnja istorija pokazuje da su neka njihova predviđanja bila netačna.

Na primjer, predsjednik centralne banke Japana Haruhiko Kuroda prošle je godine objavio da se situacija u njegovoj zemlji “dramatično promijenila”. Godinu dana posle japanska ekonomija vratila se u recesiju. Niko od njih tada takođe nije ni pomislio na aneksiju Krima, rađanje Islamske države ili cijenu barela nafte od 50 dolara.

Kriza eurozone i bankarskog sektora takođe je bila puna pogrešnih procjena. Prije tri godine je američki ekonomista Nouriel Roubini, poznat i kao “gospodin Propast” jer je predvidio krizu hipotekarnih kredita u SAD-u, predvidio izlazak Grčke iz eurozone u roku godinu dana. To se nije dogodilo. Doduše, “Grexit” je i dalje tema za raspravu u Davosu. Upravo je ta elita u Davosu prije manje od sedam godina propustila primijetiti nadolazeću propast Lehman Brothersa i stvaranje svih preduslova za finansijsku krizu. Tada je jedan od govornika, predsjednik Kuvajtske agencije za investicije Bader Al Sa'ad, izjavio da rasprodaja na američkom finansijskom tržištu predstavlja “sjajnu priliku za ulaganje”, što ukazuje i na visok nivo samopouzdanja koje je vladalo u to vrijeme.

Ekipa okupljena u Davosu ipak je uspjela nešto i pogoditi, poput snaženja brzorastućih tržišta ili veliki uticaj gasa iz škriljaca na rast američke ekonomije. Takođe su predvidjeli buduće globalne tenzije zbog pristupa vodi ili cyber sigurnosti. Ovogodišnja glavna preokupacija biće, prema WEF-ovom Izvještaju o globalnim rizicima, međunarodni sukobi, iako su i ekonomski strahovi još uvjek itekako živi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *