Srbija: Banke u petak o kreditima u francima

Dodajte komentar

Uruženje banaka Srbije će u petak održati sastanak kako bi se videlo da li će se izaći sa zajedničkom platformom kada je u pitanju rješavanje otplate krediti u švajcarskim francima, kaže predsjednik Glavnog odbora ovog udruženja Goran Pitić.

On je za N1 rekao da će se tada vidjeti da li postoji zajednička platforma ili će svaka banka, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti rješenja za klijente ali ističe da ipak nijednoj banci nije u interesu da dođe do aktiviranja hipoteka u slučaju da građani ne mogu da otplaćuju kredit.

Govoreći o situaciji da je država 2007. godine, podsticala uzimanje stambenih kredita u švajcarcima i da li zbog toga sada ima obavezu da pomogne građanima koji su je poslušali, Pitić navodi da bi on te dvije stvari razdvojio jer se država tada vodila logikom da podstakne gradnju i prodaju stanova.

„Tada je namjera države bila usmerena u razvoj privrede. Sada mora da vodi računa o interesima građana“, ističe Pitić koji je i predsjednik Glavnog odbora Societe general banke.

Takođe je podsjetio da je on svojevremeno bio protiv uzimanja kredita indeksiranih u francima jer su stručnjaci njegove banke procijenili da je to rizično za klijente.

Prema njegovim riječima, odluka Švajcarske da ne brani kurs franka je poremetila tržište u cijelom svijetu, švajcarska privreda je izgubila konkurentnost, odluka će uticati na kurs dolara, odnos dolara i kineske valute ali ipak su i procjene švajcarske vlade takve da će kurs doći na 1,10 franaka za euro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *