MTrading: U četvrtak moguć novi udar CHF!

Dodajte komentar

Finansijska tržišta još se nisu ni smirila od šoka koji je uslijedio nakon objave Švajcarske narodne banke u četvrtak o napuštanju politike obrane kursa franka na nivou od 1,2000, a već se sprema novi događaj koji bi mogao uzdrmati finansijska tržišta.

U četvrtak 22. januara održat će se važan sastanak guvernera Evropske centralne banke nakon kojeg bi ponovo moglo doći do naglih pomaka kursa eura u odnosu na švajcarski franak.

Moguće ubrizgavanje 500 milijardi eura

Na sastanku se odlučuje o tome hoće li, kada, i u kojem opsegu ECB pokrenuti program ubrizgavanja novca u finansijski sistem eurozone. Cilj takvog programa je povećanje likvidnosti u finansijskom sistemu i podsticanje ekonomske aktivnosti. O programu se već mjesecima raspravlja, ali ECB oklijeva sa njegovim pokretanjem jer želi postići konsenzus među guvernerima centralnih banaka pojedinih zemalja članica eurozone. Donedavno je guverner njemačke centralne banke bio izričito protiv pokretanja programa ubrizgavanja novca jer je smatrao da takav program ne bi donio očekivane rezultate, a pritom bi imao mnoge neželjene efekte, no nedavno je popustio u svojem protivljenju pa  mnogi analitičari smatraju da je sada vjerovatnoća pokretanja programa velika. Iznos kojeg investitori na finansijskim tržištima očekuju i na temelju kojeg baziraju svoje pozicije je približno 500 milijardi eura.

Očekivanje analitičara

Analitičari MTradinga smatraju da bi u četvrtak moglo doći do značajnijeg pomaka kursa eura u odnosu na ostale najtrgovanije valute bez obzira na odlukuECB-a.

Ukoliko ECB pokrene program, euro bi mogao dodatno oslabiti u odnosu na ostale najtrgovanije valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar i švajcarski franak. Ukoliko ne dođe do pokretanja programa, euro bi mogao privremeno ojačati.

Odmah nakon objave vijesti kurs EUR/USD mogao bi porasti ili pasti 2-3%, a smjer će zavisiti o sadržaju odluke. Uticaj na kurs EUR/CHF mogao bi biti i veći, a budući da se kurs još nije stabilizovao nakon događaja od prošle nedjelje te se i dalje mijenja iz sekunde u sekundu.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji sa CHF i sastanku Evropske centralne banke, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (20.01.) s početkom u 18:00, a na kojem će biti analizirana momentalna situacija na valutnom tržištu. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Poslovanje MTradinga stabilno

Iako je nagli i neočekivani pomak kursa CHF imao značajan uticaj na mnoge finansijske institucije uključujući FX brokerske kuće, uticaj na MTrading je neznatan, a poslovanje MTradinga kao i svih njegovih partnerskih firmi je i dalje stabilno. Takođe podsjećamo da su sredstva klijenata osigurana te se, u skladu s postojećom regulativom, nalaze na odvojenim računima.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *