Loš početak nedjelje za naftu

Dodajte komentar

Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale usljed nastavka zabrinutosti zbog slabe tražnje tog energenta i prekomjernih globalnih zaliha.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 37 centi na 48,32 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa “brent” za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 37 centi na 49,8 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte su krajem prošle nedelje registrovale oporavak posle saopštenja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da su prisutni pokazatelji zaokreta trenda kod cijena “crnog zlata”, koje su se približile šestogodišnjem minimumu.

Analitičari kompanije “Filip fjučers”, međutim, upozoravaju da, iako se možda čini da cijene nafte već rastu, ključni razlozi koji se kriju iza njihovog pada nisu se značajnije izmijenili.

“Prekomjerne zalihe i slaba tražnja još su preovlađujući na tržištu i iz tog razloga ne očekujemo da će cijene tako brzo porasti”, navodi se u izvještaju te kompanije.

Od juna prošle godine kada su se cijene nafte kretale iznad 100 dolara za barel, njihova vrijednost je prepolovljena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *