Lorenzo Bini Smaghi predsjednik Uprave Societe Generalea

Dodajte komentar
Francuska banka Societe Generale imenovala je u danas bivšeg funkcionera Evropske centralne banke (ECB) Lorenza Binija Smaghija novim predsjednikom Uprave, odvajajući tu dužnost od one izvršnog direktora.
Dosadašnji predsjednik uprave Frederic Oudea zadržaće poziciju izvršnog direktora a Bini Smaghi postat će predsjednikom uprave na godišnjoj skupštini dioničara, zakazanoj za 19. maja, navodi se u saopštenju.

Societe Generale jedina je velika francuska banka koja do sada nije odvojila te dvije dužnosti i taj se potez očekivao s obzirom na nedavne preporuke udruženja poslodavaca AFEP i Medefa.
“Ova promjena u sistemu korporativnog upravljanja, pripremljena u 2014. godini, ispunjava zahtjeve koji se primjenjuju na banke u Evropi”, navela je banka u saopštenju.

Promjene će “… omogućiti Societe Generaleu da nastavi da sprovodi svoju starategiju i transformaciju” u “… sve zahtjevnijem ekonomskom, konkurentskom i regulatornom okruženju” temeljitih promjena u evropskom bankovnom sistemu, ističe se u saopštenju.

Italijan Bini Smaghi doktorirao je na čikaškom univerzitetu i potom je obavljao dužnosti u italijanskoj centralnoj banci i u ministarstvu ekonomije. Bio je član izvršnog odbora ECB-a od juna 2005. do decembra 2011., što znači da je otišao znatno prije no što je ECB preuzela supervizorska ovlašćenja nad bankama u eurozoni, primjećuje Reuters. U međuvremenu je u više navrata insistirao na ublažavanju monetarne politike, kritikujući i politiku štednje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *