Hrvati zamrzavaju franak na godinu

Dodajte komentar

Vlada Hrvatske uputiće Saboru predlog zakona kojim će se, u narednih godinu dana, fiksirati kurs franka na 6,39 kuna.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da će Vlada uputiti Saboru izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima će u sljedećih godinu dana fiksirati kurs švajcarske valute na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija.

“Radi se o desetinama hiljada porodica koje sada mogu mirno da idu na spavanje, više neće morati da gledaju non-stop na kursnu listu. To je moja državnička odluka”, rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija, Hrvatske narodne banke (HNB) i banaka.

On je dodao da se u idućih godinu dana može pristupiti razgovorima o konverziji kredita vezanih uz franak u kunske kredite, za šta je potrebna saglasnost HNB, jer to nije u isključivoj nadležnosti Vlade.

Milanović je ocijenio da je odluka Vlade presedan i poručio da dužnici neće završiti u bankrotu. Upitan o mogućnim tužbama bankara, premijer je rekao da je jedino moguća ustavna tužba, ali da je država tu da zaštiti svoje građane.

Očekuje se da će Vlada sa sutrašnje vanredne sjednice uputiti zakonski predlog Saboru. Predsjednik Sabora Josip Leko rekao da će ta odluka biti uvrćena u dnevni red već u petak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *