Crnagoraput: Sa 1.200 pali na 194 zaposlena

Dodajte komentar

Dva vozača Crnagoraputa iz Podgorice i jedan poslovođa iz Berana dobili su otkaze, a u najavi imamo otkaz za još jednog vozača, kazao je „Vijestima“ predsjednik  Sindikata Crnagoraputa Miodrag Savović.

Prije privatizacije od austrijskog Štrabaga 2006. godine, nekada najveće crnogorsko preduzeće za izgradnju i održavanje puteva, imalo je tada 1.200 radnika, a sada svega 194 stalno zaposlena. Uprava i dalje pokušava tu brojku  da smanji.   

Savović je naveo da je razlog za ova nova otpuštanja radnika njihov stari spor sa menadžmentom oko kolektivnog ugovora jer uprava ne žele da utvrđuju tehnološki višak kako prekobrojnima ne bi isplaćivala otpremnine.

Iz menadžmenta ove kompanije nije bilo moguće dobiti komentar o problemima i nesuglasicama sa radnicima.

„Akti koje pravi naši menadžeri su neozbiljni i diletantski za ovakvu firmu. Donijeli su prvo akt koji je Inspekcija rada odbila zbog grubog kršenja prava radnika. Od Inspekcije rada imamo zvanično mišljenje da naš kolektivni ugovor i dalje važi, ali poslovodstvo to ne poštuju već ga ignorišu“, dodao je Savović.

Uprava za inspekcijske poslove rješenjem od 4. marta prošle godine naložila je poslodavcu da otkloni nepravilnosti u postupku primjene Kolektivnog ugovora u kompaniji, ali se to rješenje mjesecima uporno ne izvršava.

Crnagoraputu je zbog toga izrečena jedna novčana kazna u iznosu od 5.000 eura, ali je poslije toga austrijski menadžment nastavio sa nepoštovanjem važećih propisa i Kolektivnog ugovora, kao da se ništa nije desilo.

„Pošto nemaju dovoljan broj fizičkih radnika, dosjetili su se i zahtijevaju od vozača da obavljaju i fizičke poslove na putevima. Otpušteni radnici nijesu ništa odbili, a do jednostranih otkaza, bez ikakvog razloga i postupka, došlo je vjerovatno samo zbog nekog inaćenja sa Sindikatom“, smatra Savović.

Prošlogodišnji štrajk koji je više puta najavljivan nije se desio, budući da svi zaposleni u Crnagoraputu nijesu bili složni i zainteresovani za takav vid radničkog bunta.

Štrabag je još krajem 2006. kupio 30,92 odsto akcija Crnagoraputa od Vlade za 8,4 miliona eura, s pravom preuzimanja do većinskog paketa. Početkom 2013. Štabag je preuzeo Crnagoraput i danas posjeduje više od 95 odsto akcija.

Poništenje ugovora traži 130 radnika

Oko 130 radnika, prema Savovićevim riječima, već je tužilo Crnagoraput zbog nametnutog aneksa ugovora o radu. Anekse ugovora morali su potpisati, ali sad pokušavaju da ga ospore pred Osnovnim sudom.

„U tom aneksu eksplicitno je, između ostalog, navedeno da se radnik ne smije obraćati medijima. Za 11 vozača dati su aneksi ugovora kojim ih tjeraju da rade kao fizički radnici“, objasnio je Savović.

vijesti.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *