Rusi i Kinezi pokreću agenciju za kreditni rejting

Dodajte komentar

Rusija i Kina pokreću novu agenciju za međunarodni kreditni rejting “Universal Credit Rating Group”, koja će biti konkurencija zapadnim agencijama.

“Uspostavljanje agencije je u posljednjim fazama i spremna je da `izazove` zapadne i američke agencije koja trenutno dominiraju”, najavljuje upravni direktor “RusRatinga” Aleksandr Ovčinikov.

Prve ocjene nove agencije pojavit će se tokom 2015. godine, a informacije se sakupljaju u sjedištu u Hong Kongu.

Analitičari ističu kako je agencija kreirana kao reakcija na bankrot investicijskih fondova SAD, koji su, prethodno, 2007. godine od tri zapadne kreditne agencije dobili “nerazumno visoke kreditne ocjene”.

Mnoge američke obveznice 2008. godine imale su ocjenu AAA, što je najveća moguća ocjena, i ulaganje u njih smatrano je sigurnim.

Nakon toga je otkriveno da se radilo o tzv. “balonima”. Kriva procjena objelodanjena je tek nakon krize drugorazrednih hipotekarskih kredita.

Rusi i Kinezi smatraju da se zapadne agencije za procjenu kreditnog rejtinga u svom poslu često vode politikom.

Vijesti o uspostavljanju nove agencije pojavile su se nakon što je agencija “Fitch” odlučila da spusti ruski kreditni rejting na novo BBB ili malo iznad “smeća”, u grupu s Indijom i Turskom.

I druge zapadne agencije učinile su isto nakon što je poluostrvo Krim odlučio da se pripoji Rusiji.

Moskva je tada kritikovala “politički motivisano spuštanje kreditnog rejtinga zemlje”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *