Poraslo kreditiranje u Kini u 2014.

Dodajte komentar

Obim kreditiranja je u Kini prošle godine porastao na 9,78 biliona juana (1,60 biliona dolara), saopštila je danas kineska centralna banka, u vrijeme kada vlada u Pekingu pokušava da olabavi uslove kreditiranja da bi podstakla posustali rast druge po veličini svjetske privrede.

Kreditiranje je na godišnjem nivou uvećano 10 odsto sa 8,89 biliona juana iz 2013, ali je ipak ostalo ispod ciljnog nivoa od 10 biliona juana, navodi Narodna banka Kine, a prenosi agencija Frans pres.

Kineske vlasti su u posljednja dva mjeseca 2014. ohrabrivale banke da povećaju kreditiranje, u pokušaju da dostignu ciljni nivo, a u novembru su kamatne stope snižene prvi put u posljednje dvije godine.

Banke su, međutim, u decembru odobrile nove zajmove vrijedne svega 697,3 milijarde juana u odnosu na 852,7 milijardi iz novembra. „Usporavanje kreditiranja iz decembra ukazuje na to da su kineske komercijalne banke i dalje zabrinute oko kreditnih rizika“, navodi bankarska grupacija ANZ.

ANZ vjeruje da se u toku tekuće godine može očekivati dodatno monetarno labavljenje, uključujući sniženje obaveznih rezervi za banke, u cilju podsticanja privrednog rasta.

Kineska centralna banka navodi da su devizne rezerve, inače najveće u svijetu, na kraju prošlogodišnjeg četvrtog kvartala iznosile 3,84 biliona dolara, u odnosu na 3,89 biliona sa kraja trećeg kvartala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *