Hrvati našli rješenje za CHF kredite: Banke da se odreknu dijela profita

Dodajte komentar

Ministar finansija Boris Lalovac izjavio je nakon sastanka s bankarima da su oni spremni da pomognu u rješavanju problema u kojima su se našli njihovi klijenti – dužnici s kreditima u švajcarskim francima.

“Bankari su spremni pomoći”, rekao je Lalovac, dodajući da su ponudili razna rješenja.

Lalovac je izjavio i da očekuje da će bankari, nakon međusobnih i konsultacija sa svojim pravnim službama, izići sa zajedničkom ponudom rješenja.

Dodaje da su se učesnici sastanka složili da treba tragati za rješenjem koje će biti dugoročno i koje će zaštiti dužnike u francima od oscilacija kursa švajcarske valute. Pritom je spomenuo mogućnost da se krediti u francima konvertuju u euro ili kunu.

Iznio je podatak da su u Hrvatskoj krediti u francima uzeti za kupovinu 58.000 stambenih jedinica.

Lalovac je najavio da će se danas susresti s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, koji su se, kako je rekao, takođea aktivno uključili u rješavanje tog gorućeg problema.

Lalovac još kaže kako je važno usaglastiti rješenje što prije, kako dužnici ne bi bili oštećeni već prilikom plaćanja sljedeće rate.

Idući sastanak s bankarima, po riječima ministra, trebao bi se održati za nedelju dana, a na njemu bi trebali biti i predstavnici Udruge Franak.

Švajcarska narodna banka (SNB) u četvrtak je odustala od obrane minimalnog kursa od 1,20 franaka za euro, nakon čega je cijena ‘švajcarca’ skočila prema euru oko 16 posto, između 1 i 1,02 franka za euro.

Pritom je na tečajnici Hrvatske narodne banke utvrđenoj u četvrtak kurs franka skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švajcarski franak krajem septembra prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Prema procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u ‘švajcarcima’, pa bi, smatraju, jačanje franka moglo uticati na živote otprilike 200 do 300 tisuhiljada ća građana Hrvatske.

Banke da se odreknu dijela profita

Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je, povodom zabrinjavajućeg finansijskog udara na korisnike kredita u švajcarskim francima, pozvala sve dijelove državne vlasti, predstavnike opozicije, sindikata, nevladinih organizacija i banaka na žurno djelovanje kako bi se spriječilo ozbiljno narušavanje standarda nekoliko stotina hiljada hrvatskih građana.

“Ovo je trenutak u kojemu moramo zaboraviti na političke razlike. Ovo je trenutak u kojem i banke moraju pokazati socijalnu osjetljivost i odreći se dijela profita, pokazujući time da su i one spremne na društvenu solidarnost”, naglašava Grabar Kitarović u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *