Financial Times: Ruska strategija destabilizacije Balkana

Dodajte komentar

Predsjednik bugarskog Centra za liberalnu strategiju Ivan Krastev je u uticajnom Financial Timesu objavio članak u kojem zapadni svijet upozorava na opasnost od destabilizacije situacije na Balkanu.

Angela Merkel smatra da bi Balkan mogao biti novo igralište na kojem će Putin pokušati s politikom destabilizacije. Krastev poručuje da tu mogućnost valja uzeti ozbiljno, piše FT.

Prema mišljenju Krasteva, Balkan bi mogao postati „postor za igru“ Moskve, jer je njen manevarski prostor u ZND-u smanjen, a potrebno je izvršiti pritisak na Evropu, prenosi list Vzgljad.

„Kontrolisana kriza na Balkanu bi Rusiji dala adute u pregovorima, dok bi svoje učestvovanje u tome Rusija mogla poricati“, smatra Krastev.

On navodi i moguće scenarije. Prvi je da ruske kompanije mogu izvlačiti sredstva iz lokalnih banaka, što bi dovelo do „masovnog bankrota i narodnih nemira te prouzrokovalo nestabilnost prozapadnih vlasti“ u regiji.

Drugi mogući scenarij je pružanje podrške Republici Srpskoj da se odvoji od Bosne, pri čemu prijeti opasnost od raspada države i izbijanja rata.

Bugarski stručnjak ističe da su balkanski tajkuni povezani s Rusijom te da ekonomija regije vrlo zavisi od ruskog plima i nafte.

Slučajno ili ne, tekst je objavljen u trenutku kada je u posjetu Bugarskoj došao američki državni sekretar John Kerry, koji je Rusiju optužio da se miješa u unutrašnje poslove Bugarske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *