Facebook lansirao novu društvenu mrežu

Facebook at Work služi povezivanju zaposlenih, a zasad je, preko weba te u obliku aplikacija, dostupan ograničenom broju Facebookovih partnerskih kompanija.

Nakon nekoliko mjeseci glasina i iščekivanja, Facebook je napokon i službeno lansirao pilot verziju svoje društvene mreže Facebook at Work (Facebook na poslu).

Riječ je o usluzi koja kompanijama omogućava kreiranje sopstvenih malih društvenih mreža putem koje će se zaposleni međusobno povezivati. Facebook at Work zasad je, preko weba te u obliku aplikacija za iOS i Android, dostupan ograničenom broju partnerskih kompanija.

Korisnici nove usluge moći će kreirati poslovne profile, ali imati će i mogućnost njihovog povezivanja s postojećim Facebook profilom. Većina funkcionalnosti “običnog” Facebooka nalazi se i u Facebooku at Work, a što se privatnosti tiče, zanimljivo je da je moguće pristupiti samo profilima unutar kompanije.

– Informacije na vašem poslovnom profilu sigurne su i povjerljive te potpuno odvojene od vašeg privatnog profila – tvrde u Facebooku.

Facebook udara i na e-mail

Nova Facebookova usluga direktan je udar na Microsoftov Yammer, ali i na Linkedin od kojeg uskoro možemo očekivati slično rješenje. Nije tajna da najpopularnija društvena mreža svojom poslovnom verzijom želi konkurisati i e-mailu koji je još uvijek jedan od osnovnih oblika poslovne komunikacije.

Facebook se svojim svježim projektom želi uvući i u onih 54 posto kompanija koje ga zasad blokiraju kako ne bi odvlačio pažnju njihovih zaposlenih. Zasad nije poznato kada će Facebook at Work postati dostupan većem brojem kompanija niti hoće li se naplaćivati ili finansirati putem oglasa.

Nova će varijanta Facebooka, prema navodima kompanije, još neko vrijeme biti u beta (probnoj) verziji, a moći ćete ju preuzeti ovdje.

Check Also

4iG potpisala Deklaraciju o romingu kojom se obavezuje na ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana

Telekomunikacioni operatori u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu obećavaju da će sniziti naknade za roming …

Leave a Reply

Your email address will not be published.