Azijske berze pale, euro prema dolaru najslabiji u 11 godina

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u petak cijene akcija pale, jer ulagači nisu voljni rizikovati zbog potresa koji je na tržištima izazvao jučerašnji snažan skok kursa franka nakon što je Švajcarska narodna banka odustala od odbrane valute.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 0,6 i 1,4 odsto.

U Šangaju su porasle više od 1 odsto, no MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,6 odsto.

Azijske ulagače zabrinuo je jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu peti dan zaredom, pri čemu je S&P 500 indeks po prvi put nakon mjesec dana zaronio ispod nivoa od 2.000 bodova.

Posljedica je to slabih kvartalnih poslovnih rezultata američkih banaka i jučerašnjeg pada cijena nafte za 4 odsto.

No, jutros su se cijene ‘crnog zlata’ ponešto oporavile, kao i cijene sirovina, što tržištima donekle pruža podršku.

„Ulagači će vjerovatno još dvije do tri sedmice biti oprezni zbog slabosti cijena nafte i sirovina te usporavanje rasta globalne ekonomije“, kaže Chisato Haganuma, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ulagači su suzdržani i zbog jučerašnjeg snažnog skoka kursa franka prema evru i dolaru, nakon što je Švajcarska narodna banka (SNB) odustala od odbrane minimalnog kursa od 1,20 franaka za euro.

U prvim trenucima nakon saopštenja SNB-a kurs franka skočio je juče prema evru gotovo 30 odsto, a kasnije se stabilizovao oko 1,01 franak za euro, što znači da je ‘švajcarac’ ojačao oko 16 odsto. I jutros se kurs ‘švajcarca’ kreće između 1 i 1,02 eura.

Nakon početnog šoka i oštrog pada cijena akcija, juče je većina evropskih berzi snažno porasla, jer je potez švajcarskih monetarnih vlasti ojačao uvjerenje ulagača da će Evropska centralna banka (ECB) već iduće sedmice agresivnije olabaviti monetarnu politiku.

Nakon što je u jednom trenutku potonuo 1,4 odsto, FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija završio je juče u plusu od 2,9 odsto.

Na valutnim je, pak, tržištima ojačao japanski jen koji, isto kao i ‘švajcarac’, slovi za sigurno utočište za kapital u nesigurna vremena.

Zbog toga je juče kurs dolara zaronio na samo 115,85 jena, novi najniži nivo u mjesec dana. Premda je jutros ojačao na 116,50 jena, tokijski Nikkei indeks najveći je današnji gubitnik jer su oštro pale cijene akcija japanskih izvoznika.

Zbog jačanja jena, naime, njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni.

Zbog očekivanja da će ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku, evro je pod pritiskom. Juče naveče njegov je kurs potonuo na samo 1,1567 dolara, najniži nivo od novembra 2003. godine. Jutros se, pak, blago oporavio, na 1,1637 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *