Za proteklih 11 godina u Srbiji zaključeno 126 hiljada lizing ugovora

Dodajte komentar

Prema podacima Asocijacije lizing kompanija Srbije, za proteklih jedanaest godina, koliko je lizing kao sredstvo finansiranja prisutan u Republici Srbiji, ukupno je zaključeno 126 hiljada ugovora o finansijskom lizingu. Putem lizinga se finansirala nabavka vozila, mašina, opreme i nekretnina, a najveći deo lizing plasmana bio je usmjeren na privredna društva. Među njima, značajno su dominirala mala i srednja preduzeća.

“Njima je lizing posebno pogodovao jer je u pitanju način finansiranja koji se po pravilu brzo odobrava uz vrlo jednostavne procedure. Pritom, prilikom nabavke putem lizinga nisu potrebna dodatna sredstva obezbjeđenja, što većem broju kompanija omogućava investicije i nabavku vozila, mašina ili mehanizacije”, objašnjava Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Za proteklih jedanaest godina najdominantniji predmet lizinga bila su motorna vozila, što pokazuje i podatak da je danas svako četvrto novo vozilo nabavljeno putem lizinga, dok je u istom periodu zabilježeno i značajno finansiranje nabavke mašina i opreme na lizing. U posljednjih nekoliko godina rast ovog segmenta lizinga se posebno osjetio u sektoru poljoprivrede, pogotovo kada je u pitanju finansiranje nabavke skupljih mašina.

Milenković je istakla da se u posljednjih nekoliko godina lizing tržište stabilizovalo na nivou od 270 miliona eura godišnje i da konstantno bilježi blagi rast, koji se očekuje i u narednom periodu. Međutim, prema njenim riječima, njega je i te kako moguće još više podsticati, prije svega daljim izmjenama zakonske regulative.

“Neophodno je uključiti lizing u subvencionisane programe Vlade koji imaju za cilj unapređenje privredne aktivnosti i time ga izjednačiti sa bankarskim kreditima, odnosno, obezbijediti ravnopravan tretman svih vidova finansiranja. Uvođenjem lizinga u subvencionisano finansiranje dovelo bi do povoljnijeg finansiranja od trenutnog, što bi u isto vrijeme pogodovalo i državi, i lizing kućama i krajnjem korisniku lizinga”, podvukla je Milenković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *