Nagađanja: Samsung preuzima BlackBerry?

Dodajte komentar

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics nedavno je dala ponudu za kupovinu američke kompanije BlackBerry za 7,5 milijarde dolara, u nastojanju da dođe do njenih vrijednih patenata dok se bori s konkurencijom Applea na korporativnom tržištu, piše Reuters, pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom i na dokumente koje je dobio na uvid.

Samsung je predložio početnu cijenu u rasponu od 13,35 do 15,49 dolara po dionici, što predstavlja premiju od 38 do 60 posto na trenutnu cijenu dionica BlackBerrya.

Predstavnici dviju kompanija sastali su se prošle sedmice kako bi razmotrili potencijalnu transakciju, rekao je izvor, tražeći da ostane anoniman jer razgovori nisu bili otvoreni za javnost.

No, BlackBerry je u četvrtak u saopštenju objavio da nije angažovan u razgovorima sa Samsungom vezano uz bilo kakvu moguću ponudu za njegovu kupovinu. I Samsung je naknadno poručio da nema planove za kupovinu BlackBerryja te da su medijska nagađanja o tome bez temelja.

BlackBerry, nekada miljenik ulagača i pionir u proizvodnji pametnih telefona, uspio je donekle zadobiti tržišni udio pod novim izvršnim direktorom Johnom Chenom, nakon velikog tržišnog pada pod pritiskom konkurencije iz Applea, Googlea i Samsunga.

Portfelj patenata BlackBerrya sastoji se od otprilike 44.000 patenata vrijednih više od 1,43 milijarde dolara neto prema knjigovodstvenim iznosima iz avgusta prošle godine, iako mnogi analitičari smatraju da bi mogli vrijediti i mnogo više.

BlackBerry je u srijedu lansirao svoj dugoočekivani klasični model telefona u nastojanju da ponovno osvoji tržišni udio i privuče kupce koji još uvijek koriste starije uređaje s tastaturama.

U trećem tromjesečju prihodi BlackBerrya, koji se sve više fokusira na pružanje usluga kao što su sigurne korporativne mreže, pali su na 793 miliona dolara, s 1,19 milijarde dolara ostvarenih godinu ranije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *