Hrvatska oprostila dugove za 60.000 građana

Dodajte komentar

Hrvatska vlada usvojila je sporazum o oprostu dugova za 60.000 najsiromašnijih građana koji duguju kumulativno do 35.000 kuna (4,6 hiljada eura).

Riječ je o građanima koji nemaju novac, ni imovinu kojom bi dug izmirili.

Prema riječima ministarke socijalne politike i mladih, Milanke Opačić, to je prilika za “novi pocetak” tih građana.

“Ovo je veliki projekt u koji Vlada ulazi svjesna teškog stanja jednog broja građana koji su blokirani duže od godinu dana, a u blokadi najčešće nisu završili svojom krivicom, već zbog dugotrajne privredne krize”, istakla je Opačić, a prenosi regionalni portal Seebiz.

Naglašava da je riječ o dobrovoljnom sporazumu kome će pristupiti banke, teleoperateri i, u ovom trenutku, četiri velika grada. Upozorila je da se radi o jednokratom otpisu dugova, pa se ne može očekivati da će Vlada ponoviti takvu mjeru.

Kriterijumi za oprost dugova su socijalni i prilagođeni najugroženijim gradanima, a oprostom su obuhvaćeni korisnici socijalnih naknada, primaoci invalidnina i građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2.500 kuna (326 eura), odnosno za samca 1.250 kuna (163 eura). Osim toga, ne smiju imati dodatne ušteđevinu, ni imovinu. Teleoperateri, za koje je Opačić rekla da su pokazali društvenu odgovornost, otpisuju dug prvoj, socijalnoj kategoriji, dok će kod druge kategorije primjenjivati moratorij od godinu dana.

Dugovi se otpisuju za građane koji su blokirani duže od godinu dana, a otpisuje se do 10.000 kuna, plus 25.000 kuna dugova kod preduzeća koja su u većinskom državnom vlasništvu.

“Smatramo da se država može u ovom trenutku manje toga odreći nego što to mogu komunalna preduzeća, gradovi ili banke i teleoperateri”, ističe Opačić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *