Francusku posjetilo više turista nego što imaju stanovnika

Dodajte komentar

U iščekivanju zvaničnih turističkih rezultata za prošlu godinu, za koju Svjetska turistička organizacija tvrdi da je najuspješnija do sada, osvrnućemo se na podatke iz 2013. godine – koje države su bile najposjećenije.

Francuska
Ovu državu je u 2013. godini posjetilo čak 84,7 miliona turista, što je rast od 2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Francuska je jedna od rijetkih država koja je imala više turista nego što ima stanovnika – oko 67 miliona. Kao trešnjica na vrhu torte Francuzima je poslužio podatak da je Pariz najposjećeniji grad na svijetu kada su inostrani turisti u pitanju.

Sjedinjene Američke Države
Iako teritorijalno dosta veći od Francuske, Amerikanci značajno kaskaju za Francuzima kada je broj turista u pitanju. Ovu državu je u 2013. godini posjetilo 69,8 miliona turista, što je rast od 4,7 odsto.

Španija
I na treće mjesto se smjestila jedna evropska država, a opet je broj turista veći od broja stanovnika. Španiju je prije dvije godine posjetio ukupno 60,7 miliona turista (u Španiji živi oko 47 miliona ljudi) i to je u odnosu na 2012. značajan rast od 5,6 odsto.

Kina
Najmnogoljudnija država na svijetu svakako nikada neće imati više turista no što ima stanovnika, pogotovo uz podatak da im posjećenost opada. Kinu je 2013. godine posjetilo 55,7 miliona ljudi i to je pad od 3,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Italija
Prvu petorku zaokružuje evropska čizma – Italija. Međutim, u ovom turisti nisu brojno nadjačali stanovnike. Italiju, koja ima populaciju od skoro 62 miliona, 2013. godine je posjetilo 47,7 miliona turista. U odnosu na 2012. godine to je rast turista od 2,9 odsto.

Šesto mjesto zauzela je Turska sa 37,8 miliona turista (+5,9%), a slijede Njemačka 31,5 miliona (+3,7%), Velika Britanija 31,2 miliona (+6,4%), Rusija 28,4 miliona (+10,2%) i Tajland sa 26,5 miliona turista (+18,8% – ovo je procentualno najveći rast posjećenosti u prvih deset).

Sve ove države će svoju turističku ponudu predstaviti na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu.

Detaljni podaci o posjećenosti u 2014. godini ne očekuju se prije marta, ali prve prognoze govore da nije došlo do značajnijih promjena, prenose agencije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *