EBRD lani ostvario gubitak prvi puta nakon finansijske krize?

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) vjerovatno će izvijestiti o prvom godišnjem gubitku u poslovanju još od početka finansijske krize, i to zbog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Po riječima potpredsjednika EBRD-a Andrasa Simora, zbog pada vrijednosti bančinih ulaganja u ruske dionice, uslijed potonuća kursa rublje i rezervacija zbog gubitaka u Rusiji i Ukrajini, banka će vjerovatno za 2014. iskazati poslovni gubitak.

EBRD je od svog osnivanja 1991. godine pretrpio svega 5 godišnjih finansijskih gubitaka, a posljednji put tokom globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine.

Sada je ta banka suočena s velikim otpisima vrijednosti ulaganja zbog oštrog pada kursa rublja i ukrajinske hrivne, nakon što je Moskva u martu prošle godine pripojila krimsko poluostrvi, čime je izazvala sankcije Zapada, ali i nakon pada cijene nafte, glavnog ruskog izvoznog proizvoda, za 55 posto.

“Vjerovatno ćemo 2014. godinu završiti s gubitkom. No, to je isključivo zbog otpisa vrijednosti ulaganja u ruski dionički portfelj i rezervacija”, rekao je Simor u intervjuu Reutersu.

Od svog osnivanja EBRD se u svom djelovanju proširio i izvan bivših komunističkih država, no glavno područje bančinih aktivnosti je Rusija, u koju je investirao 5,8 milijardi eura kako u dionice, tako i u projektne zajmove i ostale oblike financiranja. Po vrijednosti ulaganja slijede Turska i Ukrajina.

EBRD je otprilike četvrtinu svog kapitala uložio u Rusiji, a oko 10 posto u Ukrajinu.

“Devalvacija rublja pogodila je naš dionički portfelj i to moramo prihvatiti. Naša uloga nije da budemo tamo kada je sunčano, nego i kada su oluje”, rekao je Simor.

EBRD-ov dionički portfelj u Rusiji početkom 2014. bio je procijenjen na 3,2 milijarde eura, no nakon 35-postotnog pada kursa rublje prema euru izbrisana je velika vrijednost bančinih tamošnjih ulaganja.

Ipak, ne očekuje se da ukupni gubitak EBRD-a u 2014. bude tako velik kao u 2008. i 2009. godini, kada su ukupni gubici dosegnuli 1,4 milijarde eura, jer je u prošloj godini banka ostvarila znatnu dobit u drugim zemljama, kao što je Turska.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *