CHF krediti nam za dan skuplji 15%

Dodajte komentar

Jačanje švajcarskog franka imaće negativne posljedice na sve koji su zaduženi u toj valuti, jer će im se obaveze povećati, kaže ekonomista Ivan Nikolić za B92.

Švajcarski franak je snažno ojačao posle današnje odluke Švajcarske centralne banke da odustane od vještačkog održavanja njegove vrijednosti ukidanjem granice koja je franak držala u odnosu 1,2 prema euru.

Franak je za kratko po objavljivanju odluke ojačao u odnosu na euro za skoro 30 odsto, ali je kasnije euro povratio dio svoje vrijednosti. Oko 13 sati vrijednost dvije valute se skoro uravnotežila pa je za jedan euro potrebno izdvojiti oko 1,02 švajcarska franka.

Nikolić, koji je saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu kaže da bi trebalo sačekati kraj današnjeg trgovanja i vidjeti koliko će švajcarska valuta ojačati, ali i dodao da koliko god da ono iznosi, imaće negativne posljedice na sve dužnike u franicma.

Kako kaže, ukoliko ova tendencija ostane do kraja dana, svima koji imaju kredit u toj valuti dugovanja bi se za samo dan povećala za oko 15 odsto.

Prije svega se to odnosi na one koji su uzimali stambene kredite u švajcarskoj valuti a u međuvremeno svoja dugovanja nisu konvertovali u eure, navodi Nikolić.

To što je Centralna banka Švajcarske odustala od vezivanja franka za određenu vrijednost eura znači da se njegova vrijednost sada određuje tržišno. Situacija je takva da se eurozona suočava sa lošim prognozama a euro već slabi prema dolaru, tako da je realno očekivati da će se vrijednost franka formirati na nekom višem nivou.

Nikolić ističe da postoji mogućnost da dođe do nekih zahtjeva da se uvede neki korektivni mehanizam jer jak franak znači i nižu konkurentnost švajcarske privrede pa nije nemoguće da će biti određenih zahjteva u tom pravcu.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *