Vrijednost spajanja i preuzimanja u 2014. dosegnula 3.230 mlrd dolara

Prema podacima s Mergermarketa, ukupna vrijednosti spajanja i akvizicija u svijetu u 2014. dostigla je najvišu vrijednost od 2007., popevši se na 3.230 milijardi dolara, odnosno 44,7 posto više nego 2013. i 11,8 posto manje nego 2007., prenosi iCapital.

Već na kraju trećeg tromjesečja prošle godine zabilježena najveća vrijednost spajanja i akvizicija od početka krize, a nastavak rasta u posljednjem lanjskom tromjesečju podigao je vrijednost u prošloj godini na nivo trećeg najboljeg rezultata od 2001., kada je Mergermarket počeo pratiti rezultate.

Najveća vrijednost spajanja i akvizicija zabilježene je u sektoru energije, rudarstva i komunalija, a iznosi 632,5 milijardi dolara uz rast od 47,5 posto na godišnjem nivou. Slijedi sektor telekomunikacija, medija i tehnologija sa 604,2 milijardi dolara i rastom od 18,9 posto.

Nakon relativno mirne 2013., aktivnosti oko spajanja i preuzimanja u Evropi u prošloj godini snažno su porasle, dosegnuvši 901,4 milijardu dolara (+40,5% na godišnjem nivou), što je najveća vrijednost od 2008.

Zbog nastavka konsolidacije među telekomima vrijednost pripajanja i preuzimanja u sektoru telekomunikacija, medija i tehnologija (168,2 mlrd doalra) ima najveći udio u Evropi. Jedan od trendova koji trenutno karakteriziraju sektor je konvergencija prema modelu nuđenja četiri vrste usluga (internet, TV, fiksna i mobilna telefonija).

Druga najveća vrijednost spajanja i preuzimanja u Evropi, 114,9 milijardi dolara, zabilježena je u sektoru farmacije, zdravstva i biotehnologije, uz godišnji rast od 162,3 posto. To je nejveća vrijednost odtkad Mergermarket vodi mjerenja.

Vrijednost stranih spajanja i preuzimanja u Evropi dosegnula je 305,6 miliajrdi dolara, od čega se 60,7 posto odnosi na aktivnosti američkih kompanija, dok je vrijednost spajanja i preuzimanja iz Evrope prema van iznosila 365,8 milijardi dolara, od kojih je 71 posto išlo prema SAD-u.

Uprkos političkim napetostima u Rusiji te povlačenju investicija iz afričkih zemalja, interes Kine za spajanja i preuzimanja unutar zemlje te povećane cijene kompanija u Zapadnoj Evropi i Latinskoj Americi pojačali su aktivnosti na tržištima u razvoju. Njihova vrijednost je u odnosu na 2013. porasla 26,5 posto i dosegnula je 646,5 milijardi dolara, najvišu vrijednost otkad Mergermarket vodi mjerenja.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.