Usporaju evropske privrede, ubrzavaju Japan i Indija

Dodajte komentar

Privredni rast u većini evropskih zemalja će usporiti, dok će u Japanu i Indiji ubrzati, pokazali su najnoviji podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Organizacija sa sjedištem u Parizu navodi da njeni indikatori buduće ekonomske aktivnosti, zasnovani na podacima iz novembra, ukazuju na to da će rast većine velikih svjetskih privreda, uključujući SAD i Kanadu, ostati na sadašnjem nivou u predstojećim mjesecima.

Indikatori ukazuju na usporavanje njemačke, italijanske, ruske i britanske privrede, ali nagovještavaju da će se privredni rast na nivou cjelokupne eurozone stabilizovati.

U prethodnim mjesecima, indikatori su ukazivali na usporavanje ekonomija evrozone, uz opasnost od nove recesije. I pored stabilizacije, privreda evrozone jedva da će zabilježiti rast u vrijeme kada potrošačke cijene padaju.

Kompozitni indeks vodećih indikatora u 34 članice OECD porastao je na 100,5 sa 100,4 poena, koliko je iznosio u prethodnih šest mjeseci. Rezultat od 100 poena znači da će privreda rasti dosadašnjim tempom, odnosno na nivou proseka iz prethodne decenije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *