Prvi uravnotežen budžet u Njemačkoj od 1969.

Njemačka vlada uspjela je prošle godine da uravnoteži budžet prvi put od 1969, godinu dana prije predviđenog roka, saopštilo je danas Ministarstvo finansija u Berlinu.

Vlada je prvobitno za 2014. prognozirala budžetski deficit od 6,5 milijardi evra, ali je, zahvaljujući rastu prihoda od poreza i nižim kamatama na otplatu dugovanja, Berlin uspio da okonča godinu bez neto zaduženja, ostvarivši dugo željeni cilj ministra finansija Volfganga Šojblea prije roka, prenosi agencija Frans pres.

Budžetska razboritost jedna je od stavki koju su konzervativci na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel propagirali na izborima 2013. Opozicione stranke i brojni ekonomisti, međutim, vjeruju da uravnotežen budžet zapravo nema ekonomskog smisla jer ograničava preko potrebne investicije u privredu.

Na polju javnog duga, Njemačka još premašuje granicu od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), koju propisuje EU. Na kraju 2013, njen ukupan javni dug iznosio je 2,15 biliona evra, odnosno 78 odsto BDP-a. Šojble se nada da će javni dug biti spušten ispod 60 odsto do 2024.

Check Also

Bitcoin preko 40.000 dolara

Nakon prekjučerašnjeg blagog pada vrijednosti, tržište kriptovaluta je jutros u zelenom i bilježi blagi rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *