Svaki građanin Srbije prosječno dužan 861 euro

Dodajte komentar

vaki građanin Srbije na kraju prošle godine bio je dužan u prosjeku 861 euro po osnovu kredita, lizing usluga, minusa po tekućim računima i kreditnih kartica, navode iz Udruženja banaka Srbije.

Generalni sekretar ovog udruženja Veroljub Dugalić rekao je na konferenciji za novinare da je u odnosu na 2013. godinu dug po stanovniku Srbije u prošloj godini povećan za 27 eura.

On je rekao da u pogledu strukture kredita koji koriste građani i dalje dominiraju stambeni gotovinski krediti.

Prema njegovim riječima, u 2014. godini pravna lica su imala za dva odsto manju kreditnu zaduženost u odnosu na prethodnu godinu, što je loša vijest za privredu, dok je zaduženost stanovništva porasla za oko devet odsto.

On kaže da su potrošački krediti imali pad od oko šest odsto, dok su ostali imali rast od sedam do 10 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Dugalić je naveo da je privreda Srbije u 2014. godini po osnovu bankarskih kredita imala ukupan dug od 11,5 milijardi eura, a građani su dugovali ukupno 5,5 milijardi eura.

„Pad kreditne aktivnosti privrede loša je vijest za privredu, zato što nema njenog rasta bez investicija, a investicija nema bez kredita, jer privreda nema više unutrašnjih rezervi“, rekao je Dugalić.

On je dodao da se povećava i kašnjenje u otplati kredita i kod privrede i kod građana.

Dugalić je ocijenio da pritisak na deviznom tržištu postoji zbog toga što domaća privreda više uvozi nego što izvozi, a za naplatu stižu anuiteti od ranije uzetih kredita, što su velike obaveze u stranoj valuti.

On je rekao da se očekuje da „Željezara Smederevo“ uskoro bude prodata i da počne da radi, što će doprinijeti stabilizaciji devizne pozicije zemlje.

Uprava za javni dug objavila je da je Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga „Fič rejtings“ potvrdila „B plus“ kreditni rejting Srbije, što znači da je ostao stabilan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *