Šta nas motiviše da bolje radimo?

Dodajte komentar

Ovo je pitanje koje vjerovatno muči sve poslodavce i menadžere na svijetu. Istraživanje iz 2014., Deloitte Global Human Capital Trends, pokazalo je kako 78 posto poslodavaca smatra zadržavanje i motivisanje zaposlenih ključnim faktorima poslovanja.

Međutim, ukoliko ovih dana u pretraživač ukucate ‘definicija motivacije radnika’, ostaćete poprilično zbunjeni.

Stranica Bersin by Deloitte zaključuje kako je stajalište da je motivacija nužno povezana s dobrim ili lošim menadžmentom zastarjela. Josh Bersin citira istraživanje koje pokazuje kako šansa za napredovanjem i vođstvo kompanije imaju tri do četiri puta veću vjerovatnoću da utiču na motivaciju radnika od odnosa sa menadžerima, a neke druge studije ukazuju na to da odnos s kolegama ima veći uticaj od odnosa s menadžerima.

Šta to znači?

Tradicionalni pogledi na poslovnu motivaciju trebalo bi da budu zamijenjeni idejom motivacije kao kontinuiranog dijela poslovne strategije. Ultimativni cilj bi pritom bio stvoriti kompaniju čiji temeljni cilj i misija motivišu zaposlene i održavaju strast koju osjećaju prema poslu. Drugim riječima, strategija mora biti usmjerena ka stvaranju kompanije čija korporativna kultura odiše humanošću, strašću prema poslu i čiji zaposleni smatraju kako doprinose nekom višem cilju. Radnicima je potrebna svrha, odnosno osjećaj da su dio nečega što je veće od njih samih. Nova istraživanja pokazuju da to nisu samo špekulacije.

Posljednja studija Univerziteta Southampton pokazuje kako humanitarni rad može podići produktivnost za nevjerovatnih 30 posto. Kada radnicima predstavite neku društvenu inicijativu, kao što je humanitarna akcija direktno povezana s njihovim poslom, produktivnost raste za 13 posto.

– Brojne su studije dokazale kako finansijski podsticaji, kao što su bonusi ili dionice, pozitivno utiču na produktivnost radnika. Naši rezultati, pak, pokazuju da na jednak način na motivaciju utiču i humanitarne inicijative – objašnjava dr. Mirco Tonin sa Univerziteta Southampton.

Dakle, motivaciju ne možemo jednoznačno definisati. Stoga bi kompanija kojoj je cilj da stvori humane i motivišuće uslove za svoje radnike trebalo da krene  od etosa u kojem je filantropska inicijativa samih zaposlenih duboko inkorporirana u temelje korporativne kulture.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *