Skupa nafta je prošlost

Dodajte komentar

Cijena barela sirove nafte pala je ispod 45 dolara prvi put posle šest godina, a saudijski princ Alvaled bin Talal kaže da je visoka cijena nafte prošlost.

“Rekao sam još prije godinu dana da je cijena nafte viša od 100 dolara vještačka, da nije dobra. Ako ponuda i potražnja ostanu ovakve, cijena će nastaviti da pada. Ukoliko bude više potražnje, cijena će, logično rasti, ali nikada više nećemo videti cijenu od 100 dolara”, rekao je Alvaled bin Talal za “USA tudej”.

Cijena nafte je prije nešto više od pola godine bila 107 dolara za barel, ali je od tada u konstantnom padu i oborena je za više od 56 odsto.

Kombinacija geopolitičkih faktora, slabe potražnje i globalnih zaliha je konstantno vršila pritisak na cijenu, a OPEK odbija da smanji proizvodnju.

Princ Avaled kaže da su saudijske vlasti i drugi proizvođači zatečeni ovakvim padom, ali da je strategija da ostanu na istom nivou proizvodnje dobra.

“To je pametno. Da Saudijska Arabija obori proizvodnju za milion ili dva barela, neko drugi bi ih plasirao na tržište. Tako bi samo imali dva negativna, manje proizvodnje i manje cijene. Ovako, bar ste šamar dobili samo sa jedne strane”, rekao je princ Alvaled.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *