Rekordna prodaja automobila u Kini od 23 miliona vozila

Dodajte komentar

Prodaja automobila u Kini prošle godine je premašila cifru od 23 miliona vozila, ali je rast godišnje prodaje prepolovljen u odnosu na 2013. godinu zbog slabljenja druge najveće privrede na svijetu.

Prodaja je porasla 6,9 odsto, na 23,49 miliona automobila, što je manje u odnosu na ciljani rast prodaje od 8,3 odsto, saopštila je Kineska asocijacija proizvođača automobila (CAAM), a prenosi agencija Frans pres.

U 2013. godini, prodaja je skočila 13,9 odsto na 21,98 miliona automobila, podstaknuta oporavkom japanskih brendova koji su prethodno bili pogođeni političkim sporom između zvaničnog Pekinga i Tokija.

Kina je, međutim, zadržala poziciju najvećeg tržišta automobila na svijetu, pretekavši tako Sjedinjene Američke Države u kojima je 2014. prodato 16,5 miliona automobila, za 5,9 odsto više nego 2013. godine.

„Prodaja putničkih vozila u Kini porasla je 9,9 odsto na 19,70 miliona u 2014. godini“, navodi se u saopštenju CAAM-a, i dodaje da se u 2015. godini očekuje zadržavanje „relativno visokog“ rasta prodaje putničkih automobila, ali i da će ukupna prodaja automobila vjerovatno pasti zbog ekonomskog usporavanja i štrožih propisa u pogledu emisije štetnih gasova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *