Pet odsto žena upravlja najvećim kompanijama

Dodajte komentar

Na pozicijama generalnih direktora najvećih svjetskih kompanija nalazi se jedva pet odsto žena, a što je preduzeće veće ta pojava je rjeđa, pokazuje istraživanje Međunarodne organizacije rada, koje je obuhvatilo 80 zemalja svijeta.

Studija otkriva da Norveška, sa 13,3 odsto najvećih kompanija u kojima je vodeća funkcija u upravnom odboru povjerena ženi, zauzima prvo mjesto u svijetu, prenosi švajcarski list 24 sata.

Samo četiri zemlje (Finska, Velika Britanija, Norveška i Švedska) imaju udio žena veći od 20 odsto u upravljačkim odborima najvećih firmi, dok ova stopa u 13 zemalja, među kojima su Švajcarska, SAD, Francuska, Njemačka iznosi 10 do 20 odsto.

Između pet i 10 odsto žena učestvuje u upravnim odborima najvećih kompanija u 14 zemalja, među kojima su, na primjer Belgija, Kina, Italija, Španija, a stopu manju od 5,0 odsto ima 13 zemalja, gdje spadaju Indija, Japan, Rusija, kao i arapske zemlje.

Iako su žene još u sjenci muškaraca kada je riječ o upravljanju svjetskim privrednim gigantima, njihov broj na rukovodećim pozicijama, naročito srednjeg i višeg nivoa, porastao je za posljednjih 20 godina, navodi se u studiji.

Istraživanje je takođe pokazalo da su žene, na globalnom nivou, vlasnice ili upravljaju preduzećima (svih struktura) u 30 odsto slučajeva, ali je uglavnom riječ o malim i mikro firmama.
Prema ovom kriterijumu, na vrhu ljestvice među visoko razvijenim industrijskim zemljama nalazi se SAD, s udjelom žena od 42,7 odsto a globalno posmatrano, Jamajka zauzima prvo mjesto, sa 59,3 odsto, dok je Jemen na posljednjem mestu sa 2,1 odsto, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *