HPB postao peta banka koja uvodi beskontaktne kartice

U Hrvatskoj se širi beskontaktno plaćanje. Hrvatska poštanska banka uvela je debitnu beskontaktnu MasterCard karticu čime se broj banaka koje koriste ovu tehnologiju popeo na pet.

Imaju ih još i Erste, RBA, Podravska i OTP banka koja je prva uvela ovaj način plaćanja 2012. godine. I dok su se još do prije nekoliko godina izračunavali udjeli kartica koje su prešle na čip s magnetne trake, MasterCard, čije kartice izdaju hrvatske banke, najavljuje da će do 2020. svi trgovci prihvaćati beskontaktne kartice, a istovremeno kreću u autorizaciju otiskom prsta umjesto PIN-om.

“Beskontaktne kartice imaju ugrađeni čip kao najsavremeniji oblik zaštite od neovlaštenog korištenja. Kod svake beskontaktne transakcije generiše se jedinstven sigurnosni kod koji se ne može ponovo upotrijebiti za neku drugu transakciju putem iste kartice. On sprečava dupliranje računa za istu transakciju, čak i ako se kartica više puta prinese čitaču”, objasnila je Sanja Žigić, MasterCardov menadžer za Hrvatsku.

Radi sprečavanja zlouporabe, beskontaktna je tehnologija namijenjena uglavnom podmirivanju transakcija niskih iznosa, u Hrvatskoj do 100 kuna. Dok je u razvijenijim zemljama ovakvo plaćanje sve masovnije, kao i biometrijske metode autentifikacije, poput otiska prsta ili očitavanja zenice oka, iznenađujuje podatak o čak 86 posto svih svjetskih plaćanja u – kešu. Najveća je prepreka strah da ovakvo plaćanje nije sigurno.

Check Also

Na kraju septembra broj blokiranih kompanija uvećan za 59

Centralna banka (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.