Tražimo naftu, a vodu kao da niko ne primjećuje

Dodajte komentar

Montenegro biznis alijansa MBA smatra da je potrebno više pažnje posvetiti vodi i razviti politike kojima će se obezbijediti integralno upravljanje ovim resursom i ekološko očuvanje raspoloživog vodnog bogatstva.

Prema mnogim predviđanjima, navode u MBA, voda će biti glavni resurs u 21. vijeka, kao što je 20. vijek označila nafta.

“Stoga, pametnije je ići u susret budućnosti, nego se okretati prošlosti. Tražimo naftu, gas, ali vodu ne primjećujemo i ne brinemo mnogo o njoj. Ipak, ovaj resurs postaje sve značajnija tema u svijetu. I nije samo u pitanju voda za piće, već mnogo više. Voda je jedan od najvažnijih proizvodnih faktora u mnogim industrijama, kao i u energetici, poljoprivredi, ali i turizmu. Za razliku od nafte ili gasa, koji kao energenti u industriji, mogu biti supstituisani, voda – nema supstitut – nezamjenljiva je. I ne samo što je nezamjenljiva kao egzistencijalna, već je sve više biznis čiji su prihodi u nivou informatičke ili farmaceutske industrije”, kazala je ekonosmki savjetnik u MBA Vesna Daković.

Prema „Vodoprivrednoj osnovi Crne Gore“ od 2001. godine, dodaje ona, naša država spada u bogatija područja vodom u svijetu.

“Voda za piće, nije problem, ukoliko ispoštujemo ekološke standarde i očuvamo vode. Zapravo, slabljenje industrije doprinosi kvalitetu crnogorskih voda. Istovremeno, voda je vrlo značajan proizvodni faktor poljoprivrede, energetike i turizma, kao strateških privrednih grana Crne Gore. Prema podacima turističke industrije, 90 odsto turista u svijetu bira za svoju turističku destinaciju neki scenario u vezi sa vodom. Takođe 90 odsto transporta roba u svijetu se odvija vodom. Poljoprivreda je na svjetskom nivou potrošač 70-80 odso raspoložive vode. Crna Gora ima prirodne predispozicije za hidroenergetiku”, istakla je Daković.

Prema njenim riječima, imamo na raspolaganju resurs koji je potreban za razvoj pravilno utvrđenih strateških grana razvoja privrede – energetike, poljoprivrede i turizma.

“Možda nam nafta i nije potrebna, jer predviđa se da je budućnost u obnovljivim izvorima energije. A ako ne znamo još uvijek da li imamo nafte, vode, pouzdano, imamo dovoljno”, zaključila je Daković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *