Todorić želi privremeno da proda 38 posto Mercatora

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić zadnjih nedelja pokušava naći kupce kojima bi opcionim, odnosno terminskim ugovorom privremeno prodao 38 posto dionica Mercatora, s obvezom kasnijeg ponovnog otkupa, piše ljubljanski dnevni list “Dnevnik” pozivajući se na “neslužbene informacije” čiji izvor ne navodi.

Dionice Agrokorove slovenačke akvizicije ne bi prodao sam koncern Agrokor direktno nego Agrokor Investments, Todorićeva kompanija sa sjedištem u Holandiji, pri čemu se računa da bi za to mogle biti zainteresovane banke i hrvatski penzijski fondovi, navodi slovenački list. Na taj bi način Agrokor navodno osigurao finansijsku potporu za dobivanje likvidnih sredstava koja mu nužno trebaju za otplatu dugova, navodi list.
“Dnevnik” tvrdi da se pokazuju točnima neke ocjene kako je postojeća Agrokorova finansijska konstrukcija “upitna” jer će do kraja godine morati otplatiti trećinu zajma Adris grupe, dok mu je već dospjela isplata 50 miliona eura kredita francuske banke BNP Paribas Fortis.

Postoje i neslužbene informacije po kojima bi Agrokor dio svoje imovine, takođe s ciljem smanjenja zaduženosti i povećanja likvidnosti, mogao prebaciti na posebno “projektno poduzeće” koje bi onda prodao s obvezom da ga otkupi kroz nekoliko godina, no takav je scenario manje vjerovatan s obzirom da bi ga morale odobriti sve banke povjerioci Agrokora, navodi slovenački list.

S druge strane, hrvatski penzioni fondovi, koji su Todoriću u prošlosti već pomagali, ponovno otkupljuju dionice Mercatora, čime sprječavaju da se vrijednost dionice slovenačkog trgovačkog lanca u vlasništvu Agrokora smanji na manje od 70 eura, navodi list.

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.