Večernje novosti: Rusi neće da ih Crnogorci deru

Dodajte komentar

Ruskih turista na crnogorskoj obali Jadrana protekle godine je bilo upola manje nego jednu godinu prije. Ukoliko crnogorski hotelijeri i vlasnici privatnih apartmana ne promijene odnos prema do sada najvećem turističkom tržištu, narednog ljeta biće još gore. Plaže juga poželjeće Ruse.

Konkretan zahtjev za promjene stigao je uoči Nove godine od tri vodeća turoperatora, koji na južni Jadran dovode goste iz Rusije i drugih zemalja nekadašnjeg SSSR. “R-Turs”, “Prometeus” i “TUI Rusija”, zatražili su od crnogorskih hotelijera da snize cijene za sezonu 2015. Svoje zahtjeve su predočili i ministru turizma Crne Gore Branimiru Gvozdenoviću.

Koliko cijene, prema mišljenju onih koji najbolje znaju kako dišu turisti sa istoka, treba da padnu, za sada nije poznato. No, prostora za njihovo kresanje ima i te kako. Aranžmani za rusko tržište su do sada bili čak i do 40 odsto skuplji od onih koji su nuđeni zapadnoevropskoj turističkoj klijenteli.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik elitnog hotela “Splendid” u Bečićima Žarko Radulović saglasan je sa svojim kolegama da nije dobar oslonac na jedno tržište, da treba tražiti nova, ali…

– Moguće je nekako nadomestiti broj noćenja sa drugih tržišta, ali sigurno je da će para biti manje. Tokom godine koju smo ispratili ruskih turista je bilo znatno manje nego 2013, što će se i te kako odraziti na ukupan finansijski promet ostvaren lane u turizmu. Razlog je što su Rusi više plaćali nego drugi, a i bili su odlični potrošači”, rekao je Radulović.

S prvim čovjekom CTU saglasni su i ugostitelji, vlasnici prvorazrednih ribljih i drugih restorana, trgovci i ostali. Rusi su, kažu uglas, najbolji potrošači.

Kakva će reakcija uslediti sa crnogorske strane, ostaje da se vidi. Ministar Gvozdenović je saglasan da rusko tržište treba sačuvati, a uporedo tražiti i nova. Jedan od preduslova, naglasio je, jeste konkurentnost u cijenama.

Ono o čemu se stidljivo govori i što hotelijeri i drugi učesnici u turističkoj ponudi izbjegavaju jeste – politika. A izvjesno je da su uvođenje sankcija Rusiji, antiruski grafiti na bilbordima u Podgorici, pored pada rublje, bili razlozi koji su uticali da tokom prošlogodišnje sezone na Crnogorskom primorju bude manje Rusa nego prethodnih godina.

A podsjećanja radi, Rusi su u posljednjih nekoliko godina bili najbrojniji na ovom dijelu obale, uzevši primat srpskim turistima, koji su ponovo na prvom mjestu. O tome je bilo riječi i u istupima ruskih diplomata, koji su isticali da im je neshvatljivo da se tako lako zaboravlja viševekovno prijateljstvo Rusije i Crne Gore. Ali i biznis…

Izvor: Večernje novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *