M:tel do kraja godine uvodi mobilno bankarstvo

Dodajte komentar

Tržište mobilnih i kablovskih usluga u Crnoj Gori će, prema svemu sudeći, postati dinamičnije u ovoj godini. Nakon što je regionalni kablovski div SBB preuzeo crnogorski BBM, a Telenor kupio internet pro-vajdera MNNews, i kompanija M:tel najavljuje da će ove godine snažnije zakoračiti na tržište kablovskih i internet usluga.

Telekomunikacione kompanije mo-raće i da se izbore sa internet kompanijama koje telekomunikacione usluge nude besplatno.

Direktor M:tela Vladimir Lučić kazao je u razgovoru za “Vijesti” da će kompanija u aprilu početi projekat gradnje kablovske mreže koja će korisnicima omogućiti pristup nizu novih usluga, prije svega intemetu i televiziji.

“Cilj nam je da za dvije godine izgradimo kablovsku mrežu u svim gradovima Crne Gore. Ukupna petogodišnja investicija u gradnju i razvoj usluga iznosiće oko 20 miliona eura“, rekao je Lučić.

Motiv za odluku da se M:tel proširi na novi segment tržišta telekomunikacija, Lučić objašnjava aktuelnim trendovima.

“Uspon intemeta je ugrozio i nas kao mobilne operatore, i vas novine i televiziju i moramo naći nove izvore prihoda. Trenutno imamo mali tržišni udio u fiksnoj telefoniji i intemetu, za razliku od udjela u mobilnoj telefoniji, ali ćemo već u ovoj godini postati ozbiljan igrač na tržištu fiksne telefonije, sa nizom usluga, od televizije, intemeta…” rekao je Lučić.

On je kazao da primjećuje da na tržištu kablovskih servisa u crnoj Gori dolazi do grupisanja kompanija i u regionu i kod nas.

„Očigledno je da i dmgi igrači to tržište ozbiljno shvataju te da će u narednih nekoliko godina baš ta konkurencija biti najzanimljivija, što je dobro za korisnike. Mi u crnoj Gori vidimo jak potencijal za razvoj i vje mjem da nakon širenja u fiksnoj telefoniji, možemo jednog dana postati Uder na tržištu”, dodao je Lučić.

Mobihii operatori su, prema njegovim riječima, upali u paradoks u kojem povećanjem broja smart telefona dolazi do povećanja ko rišćenja aplikacija poput vajbera ili WhatsAppa, koji omogućavaju praktično besplatnu komunikaciju.

„Ja sam zagovornik radikalnih poteza, jer smatram da je to neophodno ako planiramo da za pet godina preživimo ove trendove na tržištu. Menadžment koji sada vodi mobilne operatere je pred velikim izazovom da li će nastaviti da žive na uljuljkanom profitu koji donose voice i SMS i naredne tri godine koliko će biti menadžeri, ili će se preduzeti radikalne poteze koji će kompaniji donijeti rast na duže staze”, naveo je Lučić.

Radikalni potezi, prema njegovim riječima, prije svega je zaokret prema uslugama baziranim na internetu.

„Ja sam oduševljen američkim operaterima mobilne telefonije, koji su nekoliko godina unazad prilagodili svoje pakete toj novoj budućnosti. Oni nude uglavnom tzv. tinlimited pakete, uz koje imate neograničen broj minuta za razgovore i SMS poruke, a plaćate internet saobraćaj u zavisnosti od paketa koji uzmete. Američki operateri su prilično rano krenuli da se odriču prihoda od voicea i SMS-a i od internet paketa prave ekskluzivu”, naveo je Lučić.

On podsjeća da su na tržištu telekomunikacija giganti poput Gugla, koji zarađuju samo od internet servisa sa čime klasični operatori moraju da se izbore.

,,M:tel u tom cilju posljednje dvije godine pokreće radikalnije kampanje kojim želi da korisnike preusmjeri na internet, davanjem godišnjih paketa koji će kompaniji donijeti prihode mimo standardnih usluga po kojima su mobilni operateri prepoznati”, rekao je Lučić.

On je kazao da su takvi zaokreti nužni jer će glavni dio prihoda “iščeznuti” za nekoliko godina.

“Prihodi od voicea i SMS-a trenutno čine 70 odsto ukupnih prihoda, a za pet ili deset godina oni će biti nula”, prognozira Lučić.

Menadžment M:tela je, prema riječima Lučića, izuzetno zadovoljani učincima u 2014. godini, jer su mo demizovali mobilnu mrežu koja omogućava brzi internet i zbog toga što je nakon nekoliko godina stagnacije ostvaren napred u tržišnom učešću.

“Nakon modemizacije mreže očekujemo nastavak tog trenda rasta”, rekao je on, dodajući da su godišnji prihodi za tdržani u odnosu na 2013, uz blagi rast.

Pokreću mobilno bankarstvo, sva plaćanja preko telefona

M:tel će se u narednoj godini posvetiti razvoju servisa mobilnog bankarstva i plan je da Telekom Srbije do kraja godine tu uslugu ponudi na tržišta Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao je Lučić. „Telekom Srbije je u proceduri preuzimanja Dunav banke i to je početak našeg jačeg bavljenja mobilnim bankarstvom. Korisnicima ćemo omogućiti lakše plaćanje roba i usluga i transfer novca, zahvaljujući naprednom sistemu plaćanja preko mobilne mreže, odnosno, mobilnim telefonom”, naveo je Lučić, dodajući da će Telekom Srbija pokušati da proširi poslovanje i na države van regiona, puštanjem u rad virtuelnih mobilnih mreža.

Jeftiniji i jednostavniji roming

Korisnici mreža Telekoma Srbije u reglonu, među kojima su i oni M:tela, imaće priliku da u narednoj godini koriste povoljniji roming, uključujući i dopunu matičnog računa vaučerl ma drugih mreža, rekao je prvi čovjek Mtela.

“To znači da pretplatnik iz Srbije kada dođe u Crnu Goru neće morati da mijenja karticu, već će moći da ovdašnjim vaučerom dopuni svoj račun i izbjegne komplikacije”, naveo je Lučić.

On je najavio da povoljne roming tarife važe za korisnike koji putuju u Sloveniju I Kosovo.

„Od marta ćemo te povlašćene tarife, koje podrazumijevaju i neograničen internet u romingu, proširiti i na Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Lučić, dodajući da mjesečni tiket koji sve to omogućava košta 4,99 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *