Koliko su građani Srbije zaradili na svjetskim berzama

Dodajte komentar

Nekoliko stotina građana iz Srbije zaradilo je prošle godine više od pola miliona eura kupujući akcije na svjetskim berzama.

Poslovni ljudi kupovali su u 2014. akcije stotinak kompanija u svijetu, a njima su najčešće trgovali na Njujorškoj berzi. Najpopularnije strane hartije u Srbiji bile su akcije kineske kompanije Alibaba, ali i društvenih mreža Tviter i Fejsbuk.
Građani Srbije trgovali su i akcijama italijanskih banaka, kao i kompanije „Tesla automobili”. Akcije kompanije Alibaba, koja se bavi trgovinom preko interneta, postale su hit odmah po izlasku na Njujoršku berzu 20. septembra prošle godine. Za samo nekoliko dana, akcije je kupilo više od 100.000 građana iz cijelog svijeta, a akcijama je trgovalo i stotinak građana iz Srbije.

Brokerske kuće u Srbiji ne žele da otkriju koliko imaju klijenata i sa koliko novca ukupno trguju na svjetskim berzama, ali je ocjena da ta cifra sigurno prelazi milion, pa možda i nekoliko miliona evra.

U „Sinteza invest grupi“ kažu da su njihovi klijenti prošle godine trgovali akcijama u inostranstvu vrijednim oko 400.000 eura.

„Najviše su kupovali akcije „Alibabe”, Tvitera, Unikredit i Banke Inteze u Italiji, „Tesla motorsa“. Prosječna zarada na tim hartijama u 2014. bila je oko 20 odsto, što znači da su naši klijenti zaradili u prosjeku oko 80.000 eura“, kažu u toj brokerskoj kući za „24 sata”.

U „Ilirici” kažu da građani Srbije uglavnom trguju na Njujorškoj berzi jer se na njoj kotiraju i evropske akcije.

„Poenta nije da zaradite 100 odsto. Na Njujorškoj berzi ste dobro prošli ako zaradite 10 ili 20 procenata. Poenta je da, trgujući na svjetskim berzama, ne gubite na kursu, kao recimo na Beogradskoj berzi. Takođe, na Njujorškoj berzi je uvijek moguće prodati akcije, a to u Srbiji nije slučaj“, pojasnili su u „Ilirici“, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *