Fič snizio kreditni rejting Rusije

Dodajte komentar

Rejting agencija Fič snizila je kreditni reting Rusije sa BBB na BBB-. To je posljednji nivo rejtinga jedne zemje koji se smatra investiciono prihvatljivim, ispod tog nivoa obveznice jedne zemlje smatraju se investicionim đubretom.

Budući izgledi kreditnog boniteta Rusije su, po Fiču, negativni. Ranije je agencija Fič snizila rejting 20 velikih ruskih banaka sa stabilnog na negativno.

Prije toga je rejting Rusije na granicu investicionog đubreta ili BBB- snizila rejting agencija Standard i Purs i stavila ga na režim posmatranja. Standard i Purs je izglede da Rusija prvi put za posljednjih deset godina izgubi investicioni rejting ocijenio sa 50 odsto. Nova oduka ove agencije najavljena je za sredinu januara.

Ministarstvo finansija Rusije već je odreklo osnovanost za odluku Fiča da smanji rejting ruskih banaka, a u subotu je na snižavanje rejtinga Rusije reagovao zamjenik predsjednika Komiteta Savjeta federacije za ekonomsku politiku Sergej Šatirov.

„Davno smo se uvjerili da odluke rejting agencija imaju i političku dimenziju i ponekad se koriste kao sredstvo pritiska na države i njihove ekonomije“, citiraju ruski mediji izjavu Šatirova datu agenciji RIA novosti.

On je rekao da se odluka Fiča ne može smatrati objektivnom budući da je ruska ekonomija dovoljno izbalansirana i da Rusija posjeduje respektabilne rezerve među kojima su i zlatne rezerve Fonda nacionalnog blagostanja.

Što se rezervi tiče, Fič ocijenjuje da je Centralna banka Rusije zlatno-valutne rezerve zemlje 2014. godine smanjila za 120 milijardi dolara na manje od 390 milijardi i da će trošenje rezervi 2015. godine biti usporeno pa će one tokom ove godine biti smanjene za 75 milijardi na 315 milijardi dolara.

Fič ocijenjuje da će ekonomija Rusije poslije rasta od 0,6 odsto u 2014. godini imati pad od 4 odsto u 2015. godini, a da će inflacija u ovoj godini iznositi oko 8,5 odsto dok će ruski budžetski deficit porasti do 3,7 odsto BDP-a.

Dvije naredne godine će za Rusiju biti veoma komplikovane i rast se neće obnoviti prije 2017. godine ocijenjuje Fič, a prenose ruski mediji.

Glavni uzroci teškoća ruske ekonomije su, po Fiču, pad cijena nafte, zapadne sankcije i pad vrijednosti rublje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *