Da li će doći do prezasićenja Facebook marketingom?

Dodajte komentar

Da li će doći do prezasićenja Facebook marketingom? Svi se sjećamo kako je nekada bilo jednostavno za 50 dolara dnevno doseći publiku od najmanje 50.000 ljudi, ali to je bilo početkom 2013. Zbog čega više nije tako?

Ovaj fenomen se dogodio kada je Facebook nametnuo kompanijama da se oglašavaju što većoj publici, umjesto da se posvete sadržaju i organskom reachu.

Šta to znači? To znači da sa obzirom na to da ogroman broj brendova i oglašivača želi isto što i vi, a ukoliko imate 1.000 like-ova danas na vašoj Facebook stranici, vjerovatno je u prosjeku vaš novi post vidjelo samo 6.000 ljudi, možda čak i manje. Sudeći prema članku TIME magazina, nedavna studija je pokazala da je organski domet (reach) opao sa 12%, koliki je bio u oktobru 2013. na 6% u februaru 2014. U pitanju je članak iz marta 2014, šta nas onda očekuje u 2015?

Zamislite šolju kafe, ako stalno dosipate šećer, u jednom momentu on više neće imati prostora, čak će se prestati topiti. Kafa će biti zasićena šećerom. Prošle godine svakim danom je sve više brendova odlučilo koristiti Facebook za oglašavanje, da li to znači da u jednom momentu više neće biti mjesta za sve nas? Da li će doći i do Facebook zasićenja?

Kada je Facebook oglašavanje u pitanju, zaista moramo biti kreativni i razmišljati nesvakidašnje, naročito jer vjerovatno većina brendova i oglašivača trenutno radi potpuno istu stvar kao i vi.  Ukoliko se svi oglašavamo istoj ciljnoj publici Facebook će uskoro postati ogroman, a potrošači će se početi gušiti u informacijama i svaki pokušaj komunikacije će biti bezuspiješan.

Predlažemo vam tri stvari koje bi vam mogle pomoći u vašoj narednoj Facebook strategiji (nećemo vam reći da uložite više novca):

1. Privucite pažnju
Znamo da ste ovo čuli već toliko puta, ali zaista, pokušajte smislite nešto što će da vas izdvoji od drugih. Zapamtite, publika voli show! Stavite zanimljivu fotografiju, po mogućnosti neku koju ste sami uradili, postavite kratki video, igrajte se, ako ništa danas nam tehnologija nudi toliko mogućnosti. Pišite kratke i zanimljive postove.

2. Mjenjajte sadržaj dnevno
Ljudi danas imaju mnogo manju moć pažnje. Opterećeni su milionima informacija svakodnevno. Promjenite jučerašnji oglas, jer niko nema vremena niti volje da jučerašnji čita ponovo. Ukoliko vam je sadržaj zanimljiv, možda privučete nove fanove koje nećete morati ni podsjećati, sami će htjeti vidjeti šta ste novo objavili na Facebook-u.

3. Like nije dovoljan!
Kako bi ste osigurali povrat uloženog novca u oglašavanje na Facebook-u, morate naći način kako da zadržite posjetioce vašim sadržajem. Like ne znači ništa! To samo znači da vas je neko primjetio, a taj neko može biti rođak, brat ili prijatelj koji nije ni obratio pažnju na sadržaj. Zadržite posjetioce, možda i sami podjele vaš post na svom profilu, a možda čak i na nekoj drugoj društvenoj mreži.

Svidjelo vam se to ili ne Facebook se pretvara u pravu džunglu. Morate biti kreativniji nego ikad, naročito ako ste mala kompanija koja nema budžet za oglašavanje. Možda otkrijete novu društvenu mrežu koja nije toliko zasićena, ali je jednako efektna kao Facebook, ko zna?

Ukoliko ste startup, logično je da nećete imati mnogo mušterija. Povjerenje se gradi, ne stiče se lajkovima. Potrudite se da ste stalno prisutni na Facebooku i naučite ko su vaši posjetioci. Prilagodite njima sadržaj, na ovaj način potrošači će vas ozbiljno shvatiti i imaće mnogo više povjerenja u vas kao brand.

Facebook jeste zahvalna platforma za oglašavanje, ali ako nastavimo ovim tempom, zaista će doći do zasićenja i uskoro ćemo se svi morati seliti na drugu platformu (na kojoj će ponovo doći do zasićenja). Zato, dobro otvorite digitalne oči jer ako se selite postepeno sve je lakše. Da li je slijedeća stanica Pinterest ili možda Twitter, možda neka nova mreža koju će neko da izmisli još uvijek ne znamo, a dok ne saznamo ostaje nam da što bolje iskoristimo mogućnosti koje nam Facebook još uvijek nudi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *