Centralna banka Švajcarske očekuje rekordan profit

Dodajte komentar

Centralna banka Švajcarske (SNB) očekuje da je u prošloj godini ostvarila rekordan profit od 38 milijardi franaka (31,6 milijardi evra) zahvaljujući dobiti po osnovu deviznih sredstava i rezervi u zlatu.

Od upravljanja i investiranja deviznih rezervi, centralna banka očekuje profit od 34 milijarde franaka (33 milijarde dolara), a od zlatnih rezervi dobit od četiri milijarde franaka, prenosi agencija Frans pres, i dodaje da će zvanični podaci biti objavljeni 6. marta.

Podaci objelodanjeni ranije ove nedjelje pokazali su da je ukupna vrijednost deviznih rezervi centralne banke porasla na rekordnih 495,1 milijardu franaka do kraja decembra prošle godine.

SNB je, takođe, nedavno obećala da će kupiti „neograničene količine“ deviza kako bi održala kurs prema evru od 1,20 franaka, koji je uvela u septembru 2011. godine, budući da snažan franak može naštetiti izvozu zemlje.

Pored toga, centralna banka je najavila da će ove godine obnoviti godišnju isplatu federalnim vladama i kantonima u iznosu od jedne milijarde franaka. SNB je 2013. godine obustavila tu godišnju isplatu federalnim vladama i kantonima zbog 30-procentnog pada cijene zlata, koji joj je uzrokovao gubitak od devet milijardi franaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *