Srbija: Čak 3,7 milijardi eura loših kredita

Dodajte komentar

Srpske banke raspolažu sa 27,4 milijarde eura, od čega depoziti u devizama čine 10,2 milijarde, pokazuju podaci Narodne banke Srbije za treći kvartal 2014.

Podaci NBS pokazuju da su od novca kojim raspolažu banke jednu trećinu (9,2 milijarde eura) plasirale u kredite privredi, dok je šest milijardi eura dato kao kredit građanima. Država je takođe veliki klijent domaćih banaka, pa je tako od njih uzela čak četiri milijarde eura zajmova.

Preostalih 4,1 milijardu eura banke drže u depozitima kod NBS-a, a ostatak od 3,8 milijardi “na ostalim pozicijama”.

“U oktobru su, u odnosu na septembar, druga preduzeća (bez javnih) smanjila vrijednost depozita po viđenju za 8,6 milijardi dinara, deviznih depozita za 4,6 milijardi, dok su povećala iznos na dinarskim štednim i oročenim depozitima za 12,2 milijarde dinara”, navodi se u izveštaju NBS-a.

Javna preduzeća u bankama imaju 58,4 milijarde dinara, a sva ostala preduzeća zajedno imaju skoro 415 milijardi.

U Narodnoj banci smatraju i da banke imaju dovoljno novca za kreditiranje građana i privrede, jer im je čak 37,7 odsto aktive likvidno. Ali, one nisu spremne da rizikuju sa slabijim firmama, pa je nedostatak kvalitetnih klijenata “glavni ograničavajući faktor rasta kreditne aktivnosti” u sektoru privrede.

“Zaustavljanje daljeg rasta problematičnih kredita i rešavanje njihovog postojećeg nivoa će biti preduslov za dalji kreditni rast”, smatraju u centralnoj banci.

Problematični krediti, koji su u stalnom rastu, dostigli su nivo od 23,1 odsto, s tim što postoji velika razlika između privrede i stanovništva. U prvoj grupi NPL-ovi su stigli do granice od čak 30 procenata, dok su u drugoj na znatno nižoj (ali ne i niskoj) stopi od 10,2 odsto.

To znači da je, prema posljednjim podacima, čak 437,7 milijardi dinara (3,7 milijardi eura) kredita praktično nenaplativo ili vrlo teško naplativo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *