Papa: Briga za siromašne nije komunizam

Dodajte komentar
Borba za socijalnu pravdu i za prava siromašnih oduvijek je bila misija Katoličke crkve, mnogo prije nego što je izmišljen komunizam, rekao je papa Franjo u intervjuu objavljenom u nedjelju.
Franjo često propovijeda protiv neobuzdanog kapitalizma i pohlepe i kaže da želi da vodi “siromašnu crkvu, za siromašne”. To je navelo neke konzervativne komentatore u SAD-u da mu prišiju etiketu marksiste.

“Kad bih ponovio neke dijelove homilije prvih Otaca Crkve, iz drugog ili trećeg vijeka, o tome kako bi se trebalo ponašati prema siromašnima, neko bi me optužio za marksističku propovijed”, rekao je Franjo za list La Stampu.
“Kao što možete vidjeti, briga za siromašne je u Evanđelju, u tradiciji Crkve, to nije izum komunizma i ne treba to gledati ideološki kao što se znalo događati u istoriji”, kaže Franjo.

Papa naglašava važnost poštenije distribucije ekonomskih resursa i ističe da je globalizacija “pomogla mnogima da izađu iz siromaštva, ali mnoge druge osudila na smrt od gladi”.

Ponovo je kritikovao svjetski ekonomski sistem koji se temelji na “kulturi otpada” i novac pretpostavlja ljudskim bićima.

Ovaj intervjuu isječak je iz knjige o Franji koju je pod naslovom “Papa Franjo: Ova ekonomija ubija” napisalo dvoje La Stampinih novinara. U Italiji izlazi u utorak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *