Obnova pruge Beograd-Bar od marta

Dodajte komentar

Popravka dvije dionice na pruzi Beograd – Bar koje su oštećene u majskim poplavama biće završena početkom februara.

Ministarka saobraćaja Republike Srbije Zorana Mihajlović kaže da će se ove godine potrošiti 150 miliona eura ruskog kredita i da će se s tim novcem potpuno obnoviti najveći dio pruge Beograd-Bar.

Svojevremeno se u prugu Beograd-Bar gledalo kao u remek djelo graditeljstva. Danas je pruga Beograd-Bar bez konkurencije najsporija evropska saobraćajnica.

Mašinovođa Slavko Stanojlović prelazi je pune tri decenije.

“Ja kada sam počinjao da radim i da vozim prema Bjelom Polju od Lazarevca vozili smo 100 na sat . Sada vozimo 50, 30 na sat”, kaže Stanojlović.

Po redu vožnje Beograd i Bar dijeli 11 sati klackanja na šinama. Majska poplava pokrenula je brdo i oštetila prugu kod Valjeva, tako da vozovi već više od sedam mjeseci moraju još i da kruže preko Lapova i Kraljeva, pa putovanje do juga Crne Gore traje između 15 i 18 sati.

To se i te kako odrazilo na broj prevezenih putnika. Šine će, kažu u Željeznicama, uskoro biti obnovljene.

Povratak na stari red vožnje planiran je za februar. A već za mart ministarka Zorana Mihajlović najavljuje početak velike obnove koja prugu Beograd-Bar treba da pretvori u bržu i bezbjedniju saobraćajnicu.

Zbog toga će se konačno aktivirati oko 150 miliona eura ruskog kredita.

Pruga Beograd-Bar je posle gotovo četvrt vijeka gradnje završena 1976. Tim šinama prvi je u Plavom vozu prošao Tito, a putovanje je trajalo samo osam sati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *